perfectPlan op weg naar 2023

perfectPlan stond in 2022 in het teken van zichtbaarheid. We wilden eenduidigheid in onze uitingen en daarmee zichtbaarheid en herkenning voor onze volgers en klanten creëren. Wij werkten aan uitbreiding van het lesmateriaal, het implementeren van Plan A Day cursus plan systeem, de uitbreiding van onze opleidingslocaties, het aanwezig zijn op beurzen etc. Daarnaast hebben wij onze nieuwsbrief, welke elke 2 maanden wordt verstuurd, nieuw leven ingeblazen. Hierin hebben wij je voorgesteld aan ons team, maakte je kennis met ons aanbod en deelden wij de resultaten van het slagingspercentage van onze opleidingen.

In 2023 zetten wij dit voort. Wat staat er op de planning? En wat kan je van ons verwachten?

  • Nieuwsbrief; onze nieuwsbrief zal 4 x per jaar worden uitgestuurd
  • Plan A Day; het was even opstarten, maar onze klanten zijn inmiddels bekend met Plan A Day. Alle informatie rondom ons opleidingsaanbod is hierin terug te vinden en cursisten zijn gemakkelijk via dit systeem aan te melden. Wij zorgen er in ieder geval voor dat Plan A Day altijd up-to-date is
  • Social Media; in samenwerking met Studio Snoek heeft onze social media een nieuw, strak, fris en herkenbaar grid gekregen. Net als in de nieuwsbrief, zullen de kleuren van ons logo ieder voor een eigen onderwerp staan. Hiermee wordt ons Instagram account maar ook FB en Linkedin pagina uitgebreid en meer één geheel. Wij zijn er erg blij mee! Laat je ons weten wat jij er van vindt?
  • Evaluatie; wij spreken geregeld af met onze klanten om te evalueren hoe zij onze dienstverlening hebben ervaren. Jullie feedback is voor ons erg belangrijk! Zo kunnen wij verbeteren waar nodig en blijven schakelen. Wij willen deze feedback natuurlijk ook graag van onze cursisten ontvangen. Immers, zij zijn degene die onze opleidingen écht ervaren. Momenteel werken Sandra en Anne aan een evaluatieformulier welke na de laatste lesdag automatisch via Whatsapp naar onze cursisten wordt verstuurd. Op deze manier hopen wij de drempel tot invullen te verlagen en de respons te vergroten. Heb jij hier andere ideeën voor? Laat het ons weten!

Nieuwe klanten

De afgelopen 2 maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Zo hebben wij een hotel als klant mogen verwelkomen. Bij dit hotel, gelegen op de Veluwe, zijn we begonnen met de Basisvakopleiding Schoonmaak & Module Hotel Schoonmaak. De supervisors hebben inmiddels ook de DKS (Dagelijks Kontrole Systeem) training gevolgd. In 2023 zullen zij de Basis Leidinggevenden opleiding gaan volgen.

Een opvallende ontwikkeling is dat wij ook behoorlijk wat particuliere aanmeldingen hebben ontvangen van mensen die zich meer willen verdiepen in de schoonmaak. Mogelijk heeft dit te maken met bedrijven uit andere branches die het – mede door de stijgende energie prijzen – lastig hebben en hun werknemers niet meer kunnen aanhouden of er zelfs helemaal mee stoppen.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Het slagingspercentage van de Basisvakopleiding Schoonmaak (welke met een RAS examen zijn afgesloten) ligt op 98,6%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens. Daarnaast weten we tot op heden het 100% slagingspercentage bij de opleiding Preventiemedewerker en VCA Basis/ VCA vol te houden.

Totaal overzicht uitgedeelde certificaten:

Basisvakopleiding Schoonmaak; 44 stuks

Dagelijks Controle Systeem; 32 stuks

Bloed en Fecaliën: 9 stuks

Handhygiëne: 19 stuks

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 14 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: docent Peter van Emmerik en onze technisch VA Sandra.

Peter vertelt…

Mijn naam is peter van Emmerik, 67 jaar. Ik ben mede-eigenaar van PerfectPlus bedrijfsdiensten in Leiden. Op 30 december van dit jaar draag ik mij bedrijf over aan mijn dochter.

Naast ondernemer in de facilitaire dienstverlening ben ik vakdocent in onder andere de Basisvakopleiding Schoonmaak en Trappenhuisreiniging en tevens

examinator bij de RAS. Opleiden van medewerkers van schoonmaakbedrijven vind ik van groot belang. Het is -vanuit een bedrijf- een blijk van waardering naar het personeel, geeft medewerkers inzicht in de uitvoering van hun vak en vergroot de kennis en kunde over materialen en producten. 

Ik geef onder andere bij perfectPlan de Basisvakopleiding Schoonmaak. Het blijft een fascinerend proces hoe medewerkers zich ontwikkelen gaandeweg de opleiding. De meeste cursisten komen met lichte tegenzin naar de opleiding, ‘ik ben gestuurd door mijn baas’ hoor ik hen dan zeggen. Ik leg dan uit dat het voor de werkgever een verplichting is, vastgelegd in de CAO, om opleidingen te verstrekken aan hun werknemers. Ook vertel ik hen dat ik ze iets wil leren, maar ik net zo goed ook van hen wil leren. Daarnaast vertel ik over het belang van ergonomie. Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je minder (snel) moe wordt. Het juiste gebruik van materiaal en middelen helpt hen daarbij.

Het mooie is dat vanaf lesdag 2 de weerstand minder wordt en er meer aandacht groeit voor hun medecursisten. Op de laatste lesdag vindt iedereen het jammer dat de opleiding is afgelopen. Als ik dat heb bereikt ben ik tevreden en weet ik dat de cursisten goed zijn voorbereid voor hun examen.

Sandra vertelt…

Ik ben Sandra en werk sinds ruim 2 jaar als technisch VA. Sinds begin dit jaar werk ik samen met Claudia en zorg ik ervoor dat bij perfectPlan het opleidingsoverzicht en het nieuwsoverzicht op de website up to date zijn.

Om het organiseren, plannen en faciliteren van opleidingen voor de schoonmaakbranche verder te automatiseren en optimaliseren hebben we aan het begin van de zomer een nieuw systeem in gebruik genomen: PlanADay.

Met dit systeem plannen en organiseren wij de verschillende opleidingen op een efficiëntere manier. Bestaande klanten (veelal schoonmaakbedrijven) krijgen een eigen portal waarin ze overzicht krijgen van mogelijke opleidingen, inschrijvingen en resultaten van hun eigen medewerkers. Nieuwe klanten kunnen via de website van perfectPlan opleidingen aanvragen. Het technisch VA vak sluit naadloos aan op mijn 25 jaar ICT ervaring in het bedrijfsleven, waaronder vele jaren bij ABN AMRO in de ICT organisatie. Nieuwe systemen leren en implementeren geeft mij energie! Leuke nieuwe uitdaging! Als technisch werk ik veelal samen met enthousiaste (kennis)ondernemers, die naast hun al succesvolle offline business, ook met een online business willen groeien en daarmee nog efficiënter en effectiever hun klanten kunnen bedienen. Een online business bestaat veelal uit een website, eventueel met shop, e-mail marketing, webinar omgeving, leeromgeving en wellicht nog andere systemen.

Naast mijn werk reis ik graag samen met mijn man. We zijn net terug van een mooie rondreis door de Alpenregio. Verder bezoeken we samen theater of concerten, gaan graag uit eten en ik volg veel sport, met name wielrennen, Formule 1 en wintersporten. In de zomer van 2020 heb ik mijn eerste boek gepubliceerd ‘Mijn fascinatie voor sporthelden’, verhalen over sporthelden en mooie sportlocaties die we tijdens onze reizen hebben bezocht. Afgelopen reis heb ik in Antholz (Dolomieten in Italië) en in Hochfilzen (Oostenrijk) de biathlonstadions bezocht. Nog 3 maandjes, dan begint het seizoen weer!

Onze Social Media in een nieuw jasje!

Is het jou al opgevallen?! Wij hebben een nieuw jasje! In samenwerking met Studio Snoek heeft onze social media een nieuw, strak, fris en herkenbaar grid gekregen. Net als in de nieuwsbrief, zullen de kleuren van ons logo ieder voor een eigen onderwerp staan. Hiermee wordt ons Instagram account maar ook FB en Linkedin pagina uitgebreid en meer één geheel.

Wij zijn er erg blij mee! Laat je ons weten wat jij er van vindt?

Schoonmaak Vakdagen in Houten

Op 15 en 16 november werden de Schoonmaak Vakdagen gehouden bij Expo in Houten. Ook wij waren deze 2 beursdagen aanwezig met onze VR-trainingen en… een bijhorende mooie aanbieding. Over de aanloop bij onze stand werden wij positief verrast. Een aantal van ons perfectPlan team dachten van tevoren ‘even gezellig langs te komen’, maar door de voortdurende aanloop en interesse in de VR module was extra uitleg door onze ervaringsdeskundigen zeer welkom en waren wij ruim 5 uur non-stop met (potentiële) partners in gesprek. Daar zijn wij zeer dankbaar voor! Een aantal nieuwe afspraken staan al ingepland voor eind 2022 en begin 2023.

Captains of Cleaning

Op 13 december aanstaande zal Founder Claudia Cornelissen tafelgast zijn bij Captains of Cleaning in de I-team Global in Eindhoven.

Captains of Cleaning is hét netwerkevent voor jou als captain uit de wereld van schoonmaak, hospitality en facility management. Voor de tweede keer verzamelen alle captains zicht weer in één arena van I-team Global.

Tijdens de uitzending van 13 december, welke in de I-team Arena live te volgen is, zal onder leiding van Rens de Jong on stage gesproken worden over de toekomst van de schoonmaker, nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Maar ook gaan wij in gesprek over de vraag; hoe houden wij onze medewerkers fit in deze toch wel bizar drukke tijden? Ergonomie kan hier wat ons betreft een grote speler in zijn. Aan tafel schuiven aan: Claudia Cornelissen van CC Facilities en PerfectPlan Opleidingen, Belinda Dekkers van UL-Team en Simone Dekkers van Zuiver Schoonmaak en Opleidingen. Hannes Schneider van Sportschool New Sport Challenge en leefstijlcoach Saskia Roeda geven hun visie op mentale en fysieke fitheid van medewerkers en de rol als werkgever daarin. Schoonmakend Nederland vertelt over hun campagne ‘Schoonmaak je rijk’. Ook de nieuwe wet- en regelgeving in 2023 die in het verschiet ligt wordt grondig doorgenomen met Hella Vercammen.

Met een deel van het perfectPlan team zullen wij 13 december in Eindhoven aanwezig zijn voor deze Kerstspecial met – voor Claudia  – toch wel een hele bijzondere muzikale begeleiding…

Nieuw lesmateriaal

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat wij ons lesmateriaal eens goed onder de loep hebben genomen. Dus hebben wij ons lesmateriaal deels vernieuwd met een nieuwe look, maar ook uitgebreid naar ons opleidingsaanbod. Zo kent onze DKS (Dagelijks Kontrole Systeem) training nu ook een mooi en professioneel cursusboek. Heb jij hem al gespot?

En wij zijn kritisch als het op zo up-to-date mogelijke informatie aankomt. Daarom wordt momenteel ons cursusboek Basisvakopleiding Vloeronderhoud herschreven naar de nieuwe RAS Eind,- en Toetstermen, zodat deze bij de eerst volgende opleiding in februari 2023 in Amsterdam, gereed is voor gebruik. Voor deze opleiding hebben wij al 7 inschrijvingen mogen ontvangen. Mocht je nog 1 of 2 werknemers willen laten deelnemen, schrijf hen dan snel in! Dit kan via Plan A Day of door een mail te sturen naar info@perfectplan.nl

Nieuwe Klanten

De afgelopen 2 maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Balans – de opleiding Preventiemedewerker

Voor Respect Zorg – de DKS training

Voor Praktijkschool Limes – de Basisvakopleiding Schoonmaak

Voor Rietbroek – de Basisvakopleiding Schoonmaak

Dankjewel voor het vertrouwen!

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het 2e kwartaal 100%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Voor de taaltrajecten zien we een slagingspercentage van 91%. De deelnemers die de eindtoets niet gehaald hebben, waren gedurende het traject meerdere weken afwezig.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 14 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: onze docent Corrie Botermans en Founder Claudia Cornelissen.

Corrie vertelt…

Vanaf het begin in 2014 ben ik met perfectPlan verbonden.

Vooral de Basisvakopleiding, de opfris cursus en DKS trainingen liggen mij aan het hart. Een groot aantal cursisten heb ik naar hun RAS diploma begeleid. Het valt voor de cursisten niet altijd mee om buiten de werktijden de cursus te volgen. Veelal stellen zij bij de 1e les de vraag “Waarom moet ik  deze cursus doen, ik maak al zo lang schoon.” Maar bij de 2e les zien zij de verandering ten opzichte van wat zij zelf in de praktijk doen. De ergonomie, hoe efficiënt te werken en het effect van het op de juiste wijze te werken met de microvezel. Blij wordt ik ervan als ook zij dit besef krijgen. Het valt niet mee om in een toch wel korte tijd de lesstof op te nemen. De sfeer is veelal goed en gezellig.

‘Yes, hier doe ik het voor!’

Corrie Botermans

De spanning stijgt op de 4e les; het examen komt dichterbij! Ook dan vraag ik mijzelf vaak af of de cursisten goed zijn voorbereid en of ik niets vergeten ben. Nog even tijdens de laatste les het een en ander herhalen en de puntjes op de I zetten. Vaak vinden ze het jammer dat de cursus ten einde is, want het is fijn om iets nieuws te leren; grappig dat zijn vooral de mensen die er in het begin het meest tegenop zagen.

Bij het afscheid wens ik iedereen uiteraard veel succes en denk ik bij de uitslagen….yes hier doe ik het voor!

Claudia vertelt…

Al vanaf mijn 13de ben ik werkzaam in de schoonmaakbranche. Met mijn broer mocht ik 2 x per week mee schoonmaken op 2 avondpanden om die extra paar schoenen te verdienen. Een fijn bijbaantje dat ook nog eens goed verdiende. Dit heb ik tot mijn 19e gedaan, waarna ik full time ben gaan werken in dezelfde branche. Ik kon steeds weer verder groeien waarbij ik een mooie balans had tussen de werkvloer en directie. Die afwisseling vond en vind ik erg fijn. Ik heb veel geleerd in alle jaren dat ik bij schoonmaakbedrijven werkte. Je komt immers overal en als je nieuwsgierig bent, stel je vragen en steek je overal wat van op. Schoonmaken en alles wat daar bij komt kijken is mijn passie. Ik hou van de verscheidenheid in mensen, locaties en culturen.

Samen met Corrie en Peter (over wie je in een latere nieuwsbrief meer kunt lezen) hebben we in 2014 perfectPlan Opleiding & Advies opgericht. De markt werd vrijgegeven en wij 3-en hadden wel ideeën over hoe je de mensen anders en beter kon opleiden. Doordat Corrie en Peter opa en oma werden en minder wilden gaan werken, ben ik sinds 1 januari 2021 enig eigenaar van perfectPlan. Best spannend want in die periode konden we door de pandemie weinig, terwijl de kosten door draaiden.

‘2022 staat vooral in het teken van ontwikkeling & innovatie’

Claudia Cornelissen

In de jaren daarvoor hebben we samen hard gewerkt om perfectPlan op te bouwen. Dat is aardig gelukt en hebben inmiddels een mooie, vaste klantenkring. In 2021 heb ik mij vooral gericht op zichtbaarheid en herkenbaarheid op onder andere Social Media. Daarnaast hebben we steeds meer lesmateriaal van ons logo voorzien. Denk aan naamkaarten, blocnotes en overal op onze locaties staan onze banners.

2022 staat vooral in het teken van ontwikkeling en innovatie. Zo maken we inmiddels gebruik van een cursusplan systeem (Plan A Day), hebben we meer vaste opleidingslocaties, een breder aanbod in opleidingen, modules in VR, uitbreiding op de backoffice en volgen de docenten ook opleidingen bij hun collega docenten. Ook leiden we ieder jaar 1 of 2 mensen op tot docent. Door het natuurlijk verloop, is het nodig om continuïteit te bieden.

Doordat ik sinds juni dit jaar deel uit maak van de Vaktechnische Commissie van de RAS, kan ik meedenken met de Eind en Toetstermen van de opleidingen. Dat wat ik zie en hoor op de opleidingen en examens, breng ik in bij de Commissie. 

perfectPlan moet een opleidingsbureau zijn waar iedereen zich vrij voelt om (van elkaar) te leren en een partner is van de organisatie; schoonmaakbedrijf, zorginstelling of voor de eigen dienst medewerkers. Samen met onze partners kijk ik graag naar de opleidingsbehoeften.

vca basis / vca vol

Tot nu toe werden onze Open Groepen voor de VCA in Amsterdam en Dronten verzorgd. Door de vele aanvragen gaan wij deze nu ook aanbieden in de regio Den Haag. Hou hiervoor onze website en/of Plan A Day in de gaten.

NIEUW! Opleiding Preventie Medewerker

Nieuw bij perfectPlan; de opleiding Preventiemedewerker. Wij merken dat het animo naar en de vraag tot het inzetten van preventiemedewerkers bij organisaties en bedrijven erg hoog is en daar spelen wij met ons opleiding aanbod op in. Maar wat doet een preventiemedewerker nu eigenlijk? Een preventiemedewerker ondersteunt de werkgever met alle cases rondom bescherming, veilig en gezond werken. Een zeer actueel onderwerp! Tot nu toe wordt deze opleiding steeds op onze locatie in Amsterdam ingepland, maar bij voldoende aanvragen kunnen wij deze uiteraard ook gaan verzorgen op onze locaties in Woerden, Utrecht, Zwolle, Waalwijk en Bemmel.

Ben je benieuwd naar dit aanbod? Klik dan hier voor het aanbod.

perfectPlan biedt nu ook opleidingen aan met STAP budget

Vanaf de volgende STAP budget ronde (november 2022) kun je ook bij ons een opleiding met dit persoonlijke opleidingsbudget volgen. Kies uit onze opleidingscatalogus welke opleiding je nodig hebt en vraag jouw persoonlijke (maximaal) €1.000 aan. Lees onze toelichting voor meer informatie of check de site van de Rijksoverheid.

Is de aanvraagprocedure niet duidelijk, neem dan contact met ons op via 0297-288520 of mail naar info@perfectplan.nl.

Cursus planningssysteem Plan A Day

Zoals jullie weten zijn wij overgegaan op planningssysteem Plan A Day. Inmiddels staan alle geplande Open Groepen op onze website www.perfectplan.nl Hier kunnen deelnemers worden ingeschreven op de reeds ingeplande groepen.

Daarnaast hebben al onze klanten een inlog mogen ontvangen. Middels deze login kunnen deelnemers worden ingeschreven voor de Open Groepen. In-company groepen worden door de medewerkers van perfectPlan in het systeem aangemaakt, omdat deze in overleg met de klant worden ingepland. Deze zijn dan ook enkel en alleen inzichtelijk voor het desbetreffende bedrijf waar de in-company zal gaan plaatsvinden.

NLQF-niveau diploma

Wist je dat… je met een NLQF-niveau op je diploma/certificaat ook de grens over kan om te werken? In Europa hebben we namelijk het European Qualifications Framework (EQF), waarbij het NLQF is aangesloten. Al 39 Europese landen nemen deel aan dit EQF-proces. Van deze landen hebben 35 de nationale kwalificaties gekoppeld aan het EQF.

Wat betekent dit voor jouw NLQF-niveau diploma?
Een diploma, behaald bij een ingeschaalde opleider, zorgt ervoor dat er meer duidelijkheid is over het niveau van een diploma of certificaat. Niet alleen voor deelnemers of werkgevers is dit makkelijker te vergelijken, in het buitenland kun je zo ook heel gemakkelijk laten zien wat jouw diploma waard is.
Meer weten over het EQF? Ga dan naar de deze link.

Jaarbeurs Facilitair

Op 8, 9 en 10 juni stonden we, voor het eerst, en samen met, Cleaning Workx op de
Vakbeurs Facilitair op de Jaarbeurs in Utrecht. En met succes!

Op de Vakbeurs presenteerden wij onze VR-brillen met bijhorende modules (meer hierover heb je al kunnen lezen in een eerder bericht). Op de beurs trokken we veel aandacht van bezoekers, maar kwamen (potentiële) klanten ook speciaal naar onze stand om de VR bril en modules zelf uit te proberen. Deze werden met veel enthousiasme ontvangen en wij ontvingen veel complimenten over de realiteit en intensiteit van de VR bril. Inmiddels zijn we al bij meerdere bedrijven op bezoek geweest die deze werkwijze willen gaan doorvoeren en hebben wij aan de hand van de gesprekken al enkele offertes mogen uitbrengen.

Uiteraard stomen wij, aan de hand van trainingen, onze docenten klaar om de VR-brillen optimaal te kunnen gaan gebruiken tijdens de lesstof bij de Basisvakopleiding Schoonmaak.

Onze eerste Open Groepen in Amsterdam starten al na de zomer met ondersteuning van de VR bril.

Nieuwe locatie in Woerden

Uitbreiding!! Sinds 1 juni 2022 hebben we nog een extra, vaste opleidingslocatie bij De Hofclub Woerden tot onze beschikking. Hiermee komen we inmiddels op 4 vaste opleidingslocaties in Nederland; Amsterdam, Den Haag, Waalwijk en Woerden. Op deze zeer gunstig gelegen en goed bereikbare locatie met gratis parkeerplaatsen hebben wij onze eigen cursus ruimte op de begane grond en zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig. Nieuwsgierig? Bekijk onze locatie hier.

Studio Snoek

Krachtige nieuwsbrieven, nieuwsberichten op onze website, roll-up banners voor in de klaslokalen op onze locaties, naamkaarten voor de cursisten; Anne van Studio Snoek is volop bezig met de zichtbaarheid van PerfectPlan. Een mooi traject waarin we met elkaar elke keer een nieuw aspect van onze zichtbaarheid oppakken.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van PerfectPlan bestaat uit 13 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: de altijd scherpe en vrolijke Edwin van Velzen.

Mijn naam is Edwin van Velzen. Ik ben al 38 jaar getrouwd met Wilma en ik heb 2 geweldige zoons en 3 grandioze kleinzoons.

Al 43 jaar ben ik actief in de schoonmaak c.q. reinigingsbranche, waarvan de laatste 10 jaar onder andere als trainer bij o.a. PerfectPlan. Daarnaast ben ik examinator bij de RAS voor diverse modules als Schoonmaak Basis training, Reiniging in de Food, Vliegtuigschoonmaak en Schoonmaak Trappenhuizen. Mijn ervaring ligt van België t/m Qatar in Tank Cleaning tot Rioolreiniging en van dagelijkse schoonmaak tot vliegtuigschoonmaak.

‘Ik ben een echte vakidioot’

Edwin van Velzen

Leuk weetje; de training Spoelkeuken Medewerker heb ik zelf geschreven en deze al bij diverse relaties met succes mogen trainen.

Ik noem mijzelf een echte vakidioot en ben altijd bezig met het mooie vak: Schoonmaak. Het werken met een keur aan diversiteit van mensen vind ik iedere keer weer een feestje, soms een uitdaging en geen project is mij te gek.

Omdat het alweer 22 jaar geleden is dat ik de Vloerencursus heb gevolgd ga ook ik op korte termijn een opfriscursus Vloeren Onderhoud volgen.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het 2e kwartaal 100%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Er is nog één lopend taaltraject bij Van Dam Bedrijfsdiensten. Eind deze maand zal de eindtoets worden afgenomen.

Op 5 september starten er weer een aantal taal- en schrijftrajecten. Klik hier voor een totaaloverzicht van onze trainingen.

Nieuwe klanten

De afgelopen maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Werkbedrijf De Binnenbaan Zoetermeer

Voor Respect Zorg Den Haag;

VR-brillen tijdens Basisvakopleiding Schoonmaak

De komende 2 maanden worden de docenten bij Perfect Plan Opleidingen getraind in het implementeren van VR bril(len) tijdens de Basisvakopleiding Schoonmaak. Hoewel een aantal van onze docenten voor de benodigde imput voor, en controle op, deze modules (ontwikkeld door cleaningworkx) hebben zorg gedragen, is nu het moment aangebroken om het aansluiten en gebruik van de VR bril zelf onder de knie te krijgen. Op 23 mei vond hiervoor onze eerste oefen-bijeenkomst plaats in Kouderkerk aan de Rijn.

Perfect Plan Opleidingen wil de cursisten, met het gebruik van de VR-bril, een nog afwisselender lesprogramma kunnen aanbieden dan de traditionele manier van lesgeven. De pilots in 2021 waren zeer positief en in de eerste afgenomen RAS examens in Q1 van dit jaar werden aantoonbaar hogere cijfers behaald. Het voordeel van de bril is dat de gegeven modules in meerdere talen beschikbaar zijn, zodat wij hiermee de cursisten die de Nederlandse taal (nog) niet volledig beheersen toch de volledige lesstof, theorie en gevarensymbolen mee kunnen geven. Als blijkt dat de lesstof nu beter en/of langer blijft hangen en dit terug te zien is op de werkplek, is onze missie geslaagd en het investeren in deze nieuwe manier van lesgeven wederom de absolute moeite waard!

Ons nieuwe planningssysteem ‘Plan A Day’

In een eerder bericht kondigden wij al aan dat wij in Q2 van dit jaar een nieuw en gemakkelijk werkbaar planningssysteem wilden aanbieden aan onze klanten. Achter de schermen hebben wij hier hard aan gewerkt. Vanaf heden werken wij met planningssysteem ‘Plan A Day‘.

Plan A Day geeft al onze klanten realtime inzage in het aanbod van onze opleidingen & trainingen, ingeplande medewerkers en presentielijsten. Daarnaast zijn cursisten- en cursusadministratie efficiënt in te richten en uit te voeren. Ook zijn alle resultaten zoals het slagingspercentage inzichtelijk en wordt bijgehouden wanneer een medewerker een eventuele opfriscursus nodig heeft (nieuw in CAO). Via onze website zijn alle Open Groepen en beschikbaarheid inzichtelijk en kunnen kandidaten direct worden ingeschreven.

Neem gerust een kijkje op https://www.planaday.nl/.
Voor meer vragen over Plan A Day kun je gerust contact met ons opnemen!

STAP – budget

Op 1 januari 2022 is de regeling STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten.
Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om een opleiding, training of cursus te volgen.

Het STAP-budget kan enkel aangevraagd worden voor opleidingen die in het STAP-register staan of bij erkende Opleiders die in het STAP-scholingsregister zijn opgenomen.

PerfectPlan Opleiding & Advies is inmiddels geregistreerd
als gecertificeerd opleider STAP-budget.

Vanuit de RAS is men bezig de examens een NLQF kwalificatie te geven (www.nlqf.nl). De eerste aanvragen, voor de basisvakopleiding, module Gezondheidszorg en module Hotels, zijn hiervoor ingediend en goedgekeurd. Goed nieuws binnen ons aanbod opleidingen dus! Andere examens zullen later volgen. Momenteel is het NLQF bezig met het opvoeren van de opleiders en ingeschaalde kwalificaties in het STAP-scholingsregister.

Meer weten hierover? kijk dan op www.stap-budget.nl

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 13 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten. Vandaag aan het woord: Jacqueline Viele en Jenneke de Nerée.

Jacqueline vertelt…

Ik ben Jacqueline, ik kom uit Leiden en ik ben inmiddels 55 jaar. Ik was 24 toen ik begon in de schoonmaakbranche. Mijn vader had een schoonmaakbedrijf en zoals dat heet, ben ik er dus op die manier ‘ingerold’. Ik heb allerlei functies binnen een aantal schoonmaakbedrijven vervuld waaronder bij mijn eigen schoonmaakbedrijf. Na mijn scheiding ben ik het bedrijf uitgegaan en VSR kwaliteitsinspecteur geworden. Deze werkzaamheden voer ik nog steeds uit, naast het verzorgen van opleidingen en trainingen. Een mooie combinatie met het docentschap, omdat de kwaliteit tijdens de trainingen natuurlijk ook ter sprake komt. Ik verzorg de Basisvakopleiding Schoonmaak, de opfris cursus en trainingen on the job.

‘O leuk. Elke dag is een feestje!!’

Jacqueline Viele

Wat mij zo aantrekt in dit werk is de omgang met de mensen op de werkvloer; samen met hen de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Dit in combinatie met de opdrachtgevers, hen laten zien hoe hard er wordt gewerkt en vaak met hart en ziel! De variëteit aan mensen vind ik zo leuk. Daardoor leer je als docent ook weer van de cursisten. ‘O leuk. Elke dag is een feestje!!’

Jenneke vertelt…

Ik ben Jenneke de Nerée, NT2-docent sinds 1998. Ik ben getrouwd met Ruben en wij hebben 2 zoons van 13 en 11 jaar met wie we in Leiden wonen.

Taal verandert en dat intrigeert mij. Ik weet nog heel goed wanneer me dat begon op te vallen. Ik woonde een jaar in Engeland en kwam tussendoor naar Nederland. Als ik dan weer terug was in Engeland, viel het mij op dat de mensen om mij heen ineens een woord anders gebruikten dan daarvoor het geval was.

Dat was de aanzet tot wat ik nu al jaren vol enthousiasme mag doen.

Jenneke de Nerée

Tot voor kort deed ik vooral zakelijke taaltrainingen bij grote bedrijven die veel expats hadden. Daarnaast werk ik ook bij een ISK, de internationale schakelklas, waar anderstalige kinderen van 12-18 jaar gedurende 2 jaar Nederlandse les krijgen voordat ze naar het reguliere onderwijs doorstromen. Sinds 2016 werk ik voor perfectPlan bij verschillende schoonmaakbedrijven. Ik verzorg daar de taaltrajecten aan schoonmaakmedewerkers; een vaak ongeziene groep mensen die heel belangrijk werk doet. Vanuit de RAS zijn er mooie vergoedingen voor deze taaltrajecten waardoor er veel mensen een taaltraject kunnen krijgen en daarmee hun Nederlands echt kunnen verbeteren. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en de relatie met collega’s en werkgever. Dit jaar verzorg ik een aantal taaltrajecten bij oa Meijer MultiCleaning, Beercoo en Van Dam bedrijfsdiensten.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het eerste kwartaal 98%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Voor de taaltrajecten zien we een slagingspercentage van maar liefst 100% (!!). Alle taal cursisten hebben de eindtoets positief afgelegd.

Nieuwe klanten

De afgelopen maanden hebben wij ook met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Effektief Groep;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)
Opfris cursus Cultuurgebouw
Hospitality Training Artis

Voor Spik & Span Leiden;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)

Voor SB facility;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)
In-company Hotel schoonmaak

Voor Stichting Esdégé – Reigersdaal;
In-company Basisvakopleiding Schoonmaak

In Q2 al onze opleidingen via PlanADay.

Onze keuze is gevallen op PlanADay om de cursisten- en cursusadministratie efficiënt in te richten en uit te voeren. Door te werken met dit systeem, hebben zowel onze klanten als onze docenten realtime inzage in onze planning en uitgevoerde taken. Na de zomer bekijken we of we het systeem extra uitbreiden zodat de cursisten ook in kunnen loggen. Benieuw naar dit systeem? Neem gerust een kijkje op: https://www.planaday.nl/

Meerdere locaties in Nederland voor het verzorgen van Open Groepen

Begin 2022 hebben wij met meerdere locaties een overeenkomst gesloten om een aantal (vak)opleidingen te kunnen verzorgen verdeeld over Nederland. Op deze locaties kunnen onze materialen en middelen blijven zodat altijd alles compleet aanwezig is. Buiten onze locatie in Leiden en Waalwijk om zijn hier nu de volgende locaties bijgekomen: Amsterdam Westpoort, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam Zuidoost en Utrecht.

Moeilijk jaar 2021

Ondanks de lastige start in 2021 , hebben we toch nog een goed jaar “gedraaid”. De eerste 3 maanden konden we nauwelijks opleiden mede ook doordat het RAS examenbureau besloot geen examens af te nemen. In maart konden we deels weer van start en vervolgens een en ander weer inplannen. Op 31 december 2021 stond toch nog de teller op 1193 mensen die al dan niet met een RAS examen door ons zijn opgeleid.

Nieuwe docent bij PerfectPlan

Vanaf 2022 hebben wij versterking van ons docententeam: Jacqueline Viele is vanaf heden gestart als volleerd docent. In 2020 en 2021 (iets langer dan gepland door alle maatregelen) is Jacqueline opgeleid tot vakdocent Basis Schoonmaak en Hospitality. Eind november heeft zij alle stages,  toetsen en schaduw opleidingen meer dan positief afgerond. Wij zijn erg blij met Jacqueline als uitbreiding van ons team.

De CAO Schoonmaak is rond!

De nieuwe CAO Schoonmaak heeft, buiten de nieuwe loongroepen en eindejaarsuitkering etc. ook een nieuw artikel opgenomen m.b.t. opleiden; een opfris cursus in de vorm van een “terugkomdag” is nu verplicht gesteld. De vorm en inhoud van de opfriscursus bespreken wij uiteraard graag met u.

Ras vergoedingen voor 2022

De RAS vergoedingen voor 2022 zijn bekend. Veel vergoedingen zijn gelijk gebleven met 2021. Benieuwd naar de nieuwe RAS vergoedingen? Kijk op www.eas-examenburau.nl/vergoedingen of kijk per opleiding op onze website

Perfect Plan is verhuisd!

We zijn verhuisd, en zitten nu op Rietveld 19, 3641 GR Mijdrecht.

50.000ste diploma voor schoonmaakopleiding behaald

Op de valreep van 2016 is het 50.000ste diploma voor een schoonmaakopleiding in ons land behaald. Dat heeft Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) bekendgemaakt. Het diploma wordt op 20 januari uitgereikt op station Amsterdam Centraal.

“Complimenten voor al die schoonmaakmedewerkers die hun kansen benutten om zich verder te ontwikkelen en te professionaliseren in hun vak”, aldus Marianne Neuteboom, directeur van RAS.
Op 22 december, de laatste examendag in 2016, deden ruim 110 kandidaten examen voor diverse basisvakopleidingen. Het 50.000ste diploma viel in een groep van schoonmakers van Asito die de Basisvakopleiding perron- en stationsreiniging op Centraal Station Amsterdam volgden.

Schoonmaakopleiding speerpunt in cao-onderhandelingen

Sociale partners in de schoonmaak vinden het zeer belangrijk dat er voor alle werknemers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche een vakopleiding is, gericht op hun werkzaamheden. Het opleiden van medewerkers is ook een van de speerpunten bij de huidige onderhandelingen voor een nieuwe schoonmaak-cao. Investeren in schoonmaakopleidingen is een ontwikkeling die de professionaliteit en ontwikkelkansen van de schoonmaakmedewerkers ten goede komt.

Meeste diploma’s voor basisvakopleiding schoonmaak

De afgelopen jaren zijn de meeste diploma’s uitgereikt aan werknemers die het examen hebben behaald voor de basisvakopleiding algemene schoonmaak (eventueel met aanvullende module). Het RAS-Examenbureau startte in 2009 met de examinering van deze opleiding. Het opleidingsgebouw, en daarmee de examens, zijn de afgelopen jaren gemoderniseerd door de RAS. Dit is zo goed als afgerond. Neuteboom: “Er staat nu een model met een aantal basisvakopleidingen en aanvullende modules. Allen bedoeld om de schoonmaakmedewerkers te helpen professionaliseren in hun vak.”

Bron: Service Management

Cursisten Open Groep Basiscursus Microvezel in Leiden zijn allemaal geslaagd!

De afgelopen vijf weken hebben de zeven cursisten van de open groep in Leiden hard gewerkt.

En met resultaat! Alle cursisten zijn afgelopen vrijdag geslaagd.

cursus open groep

Eerste cursus voor Stichting Nelis van start

Donderdag 8 oktober is de eerste cursus voor Stichting Nelis van start gegaan.
Tien leuke en enthousiaste cursisten zijn die dag begonnen met de basisopleiding Microvezel.
De cursus werd gegeven in De Werkfabriek, een prachtige locatie in Den Haag.
De cursisten worden de komende 6 weken opgeleid door Kim van Emmerik en Peter van Emmerik.

eerste cursusdag bij St Nelis

eerste cursusdag bij St Nelis

Instructieboek Basiscursus Microvezel vers van de pers

Introductieboek Basiscursus Microvezels

We hebben lang gewerkt aan ons instructieboek, maar nu is het dan eindelijk helemaal af en vers van de pers! Wij zijn er erg trots op en hopen dat de cursisten er net zo enthousiast over zullen zijn als wij.

 

7 feiten over microvezel-doekjes


microvezel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De basiscursus microvezel is een van de populairste cursussen bij Perfect Plan. Maar wat is microvezel eigenlijk? Hieronder vind u een lijstje van hoe u de doekjes op de juiste manier kunt gebruiken.

1. Voor het reinigen van gladde oppervlakken kunnen droge en vochtige microvezeldoekjes gebruikt worden.
2.
Microvezeldoekjes zijn gemaakt van polyester en nylon. Nylon houdt vetten vast, terwijl polyester water vasthouden. De scherpe polyestervezels schrapen het vet los, dat vervolgens wordt gebonden door de nylonvezels.
3.
Microvezeldoekjes kunnen het beste klamvochtig gemaakt worden voor het reinigen van licht verontreinigde oppervlakken.
4.
Spoel de doekjes niet met water uit, maar was ze in de machine op bij minimaal 60ºC.
5.
Gebruik tijdens het wassen geen wasverzachter, omdat dat de werking van de doeken doet afnemen.
6.
Droog de doekjes in de droger, maar niet warmer dan 90 °C.
7.
Wist u dat er ook microvezeldweilen bestaan?

 

Bron: Service Management

Eerste cursusgroep Perfect plan, succesvol!

De eerste cursus microvezel van Perfect plan was een succes. Alle zeven kandidaten van schoonmaakbedrijf PerfectPlus uit Leiden hebben het RAS examen met prima cijfers gehaald. Perfect plan feliciteert de personeelsleden van PerfectPlus met het behaalde resultaat. De basiscursus microvezel is gegeven door Corrie Botermans.

 

Binnenkort start Perfect plan met de eerste open groepen Basiscursus Microvezel  in zowel leiden als Den haag.

Leiden Start 15 september van 18:00 tot 21:00 voor de duur van 5 lessen.

Leiden: Start 21 september van 13:00 tot 16:00 voor de duur van 5 lessen.

Den Haag: Start 28 september van 13:00 tot 16:00 voor de duur van 5 lessen.

CLP: nieuwe verordening voor gevarensymbolen op reinigingsmiddelen

nieuwe-gevarensymbolen-2015[1]Per 1 juni 2015 geldt CLP (Classification, Labelling and Packaging), een nieuwe communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels. Reeds sinds 2009 is GLP in werking getreden, maar per 1 juni zijn de producten van mengels, bijvoorbeeld reinigingsproducten, verplicht de nieuwe gevarenaanduiding te volgen. Hierna geeft Werner & Mertz uitleg over de CLP-verordening: waarom CLP, welke gevolgen heeft CLP voor opslag en gebruik door bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven en wat betekent CLP voor producenten van reinigingsmiddelen?

Wereldwijde harmonie
De CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 voor de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (Classification, Labelling and Packaging) brengt de EU-wetgeving in overeenstemming met het GHS (wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de classificatie en etikettering van chemische stoffen), een door de Verenigde Naties aangenomen systeem om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.

Het GHS werd door veel landen over de hele wereld ingevoerd. De gevaren van chemische stoffen worden gecommuniceerd in standaardzinnen en -pictogrammen op etiketten en in veiligheidsinformatiebladen. Nieuwe termen werden ingevoerd om oude te vervangen: (1) mengsels in plaats van preparaten; (2) in het Engels hazardous in plaats van dangerous; (3) pictogrammen in plaats van symbolen; (4)  gevarenaanduidingen (H-zinnen) in plaats van waarschuwingszinnen (R-zinnen); (5) veiligheidsaanbevelingen (P-zinnen) in plaats van veiligheidszinnen; (6) signaalwoorden (bijvoorbeeld Gevaar, Waarschuwing) vervangen de gevaarsaanduidingen.

Oud en nieuw
Nieuwe pictogrammen in een rode kader vervangen geleidelijk de oude vertrouwde oranje gevaarsymbolen.

naamloos

Gevolgen voor opslag en gebruik
Welke gevolgen heeft CLP voor de opslag en het gebruik van industriële reinigingsmiddelen? Volgens GHS/CLP moeten alle stoffen en mengsels (preparaten) opnieuw worden beoordeeld! De nieuwe etikettering mag niet automatisch worden toegepast, zoals ‘vandaag andreaskruis – morgen uitroepteken’.

Hoewel stoffen en preparaten hun eigenschappen behouden, zal GHS/CLP een verscherping van de classificatie- of etiketteringscriteria tot gevolg hebben. Het valt dus te verwachten dat productverklaringen als volgt kunnen veranderen:

‘vandaag: geen etikettering – morgen: uitroepteken’
‘vandaag: irriterend-symbool – morgen: bijtend-symbool’

Toename van etiketten
Door deze nieuwe productclassificatie moet rekening worden gehouden met een duidelijke toename van etiketten. Ook voor de tot dusver niet-kritieke productgroepen, bijvoorbeeld onderhoudsreinigers op basis van oppervlakteactieve stoffen, is een verscherpte etikettering mogelijk. Dit betekent dat in overeenstemming met de wetgeving voor gevaarlijke stoffen etiketvrije producten in de toekomst wel volgens CLP kunnen zijn geëtiketteerd. Bovendien wordt de etikettering van veel producten verscherpt, zoals vandaag ‘irriterend’, in de toekomst ‘bijtend’. Dit heeft als gevolg dat ook de bijbehorende documentatie zoals veiligheidsinformatiebladen, gebruiksaanwijzingen en opleidingen voor medewerkers moeten worden aangepast.

Ter plaatse controle
Verder moeten de veiligheidsmaatregelen, zoals PBM, ter plaatse worden gecontroleerd. In de meeste gevallen zal er geen verscherping van de bestaande maatregelen zijn. Indien voorheen al geschikte chemicaliënbestendige handschoenen vereist waren, zal dat in de toekomst niet veranderen. Toch is een controle van de gevaaridentificatie noodzakelijk.

Bij de opslag verandert er alleen iets wanneer producten opnieuw werden beoordeeld en als gevaarlijke stof werden verklaard. Hierbij moeten de respectieve maatregelen van TRGS 510 worden gerespecteerd. Dit geldt voor alle gevaarlijke stoffen. Bij de meeste producten valt geen wijziging van de opslagklasse te verwachten omdat dat een andere beoordelingsbasis is.

Overgangstermijnen
Vanaf 1 juni 2015 moeten alle fabrikanten de nieuwe etikettering in overeenstemming met CLP omzetten. Doordat deze omzetting afhankelijk is van informatie van toeleveranciers en uit te voeren, productspecifieke tests is een omzetting voor deze datum niet mogelijk.

Voor gebruikers en handelaars is er een 2-jarige overgangsperiode tot 1 juni 2017. In deze termijn kunnen voorraden bij producenten, handelaars en gebruikers worden opgemaakt. Vanaf 1 juni 2017 mogen dan alleen nog CLP-conforme producten worden verkocht en gebruikt. Opgelet: om hiervoor genoemde redenen zullen enkele maanden producten met de ‘oude’ etikettering kunnen worden geleverd en gebruikt.

Nieuwe veiligheidsinformatiebladen
Of het veiligheidsinformatieblad dat tot uw beschikking staat al in overeenstemming is met CLP, ziet u aan de tekst onder punt 2, mogelijke gevaren:

OUD: exclusieve classificatie in overeenstemming met 67/548/EEG, 1999/45/EG
NIEUW: benoeming van de classificatie in overeenstemming met verordening (EG) nr. 1272/2008.

Ook een nieuw, ruitvormig pictogram is een aanwijzing dat het de nieuwe CLP-classificatie betreft (bij producten met verplichte etikettering).

bron: schoonmaakjournaal

Perfect Plan ontwikkelt eigen instructieboek

IMG_6937 IMG_6934

Perfect Plan is druk bezig met het ontwerpen van eigen lesmateriaal voor de vakopleidingen. De eerste dag van de fotoshoot voor het instructieboek vond plaats bij schoonmaakbedrijf Lubke.  (zie foto’s)  Hier is het onderdeel sanitair gefotografeerd. De tweede dag vond plaats bij de Bibliotheek in Oegstgeest. Dit was dankzij de mooie vloeren geschikt voor het onderdeel vloeronderhoud. De derde en laatste dag vond plaatst in het kantoor van PerfectPlus. Hier is het onderdeel interieur vastgelegd. Dankzij de modellen en de fotograaf verliepen de dagen soepel.

 

‘Opleiden is een blijk van waardering, géén cao-verplichting’

Omdat ze van mening zijn dat het opleidingsniveau in de schoonmaaksector omhoog kan, zijn Claudia Cornelissen, Peter van Emmerik en Corrie Botermans een nieuw opleidingsinstituut begonnen: Perfect Plan.

“Het opleiden van personeel moet niet als een cao-verplichting  gezien worden”, vertelt Cornelissen. “Het moet een blijk van waardering naar de medewerkers zijn. Daarbij moet er meer aandacht zijn voor de medewerkers en de werkplek. Niet nu een kunstje leren, maar mensen iets mee geven waar zij op hun werkplek nog wat aan hebben.”

Waardering
Botermans (rechts), Van Emmerik (midden) en Cornelissen (links) zijn allemaal al jaren werkzaam in de schoonmaaksector. Botermans is tevens kwaliteitsinspecteur. Van Emmerik is docent, examinator en eigenaar van zijn eigen schoonmaakbedrijf. Cornelissen is directeur van haar eigen adviesbureau en ook examinator.

Volgens het drietal is waardering voor de schoonmaakmedewerkers geen vanzelfsprekendheid in de sector. “Terwijl het zeker in deze branche – waar de loonkosten meer dan 80 procent bedragen en de medewerkers dus hét kapitaal van de onderneming zijn – van belang is dat zij zich gewaardeerd voelen. Mensen die zich binnen een onderneming verder mogen ontwikkelen zijn daar een voorbeeld van.”

Investeren
Cornelissen benadrukt dat investeren in medewerkers gelijk staat aan investeren in het bedrijf. “Gewaardeerd personeel resulteert op de werkvloer in meer betrokkenheid, betere motivatie, hogere kwaliteit én een betere klanttevredenheid.”

De RAS-subsidies maken bovendien dat investeren in medewerkers nu nog aantrekkelijker is, stelt het drietal.

Basisvakopleiding
Perfect Plan biedt een relatief breed palet aan schoonmaakopleidingen aan. Uiteraard is er de basisvakopleiding, maar ook trappenhuisreiniging en vloeronderhoud maken onderdeel uit van het aanbod.

Cornelissen besluit: “De opleidingen worden zowel intern als via open groepen door ons verzorgd. En doordat er geen minimaal aantal deelnemers geldt, kunnen wij volledig maatwerk aanbieden.“

Bron: Service Management