WIN-actie!

Ben jij vergeten om jouw topper in het zonnetje te zetten tijdens ‘De dag van de schoonmaker’ afgelopen 14 juni? Dan komt perfectPlan jou TO THE RESCUE!

Op 4 juli geven wij een DKS training (t.w.v. €190) EN een Basisvakopleiding (t.w.v. €390) weg. Hoe geef je jouw topper op om hier kans op te maken? Volg ons op social media, deel de actie in je verhaal (op FB & Insta) en stuur ons een Persoonlijk Bericht met waarom deze persoon dit verdient. De winnaar maken wij bekend op donderdag 4 juli!

Groei!

Onze uitbreiding strekt zich (naast nieuwe opleidingslocaties) ook uit naar de gezondheidszorg en OK-trainingen. In april hebben we OK-trainingen gegeven in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein, waar maar liefst 33 eigen medewerkers door docenten Thirza en Richard werden getraind. De training omvatte zowel praktische als theoretische toetsing.

Daarnaast heeft de Kliniek voor Hand en Pols in Woerden bij ons de OK-training gevolgd, nu zij officiële OK-ruimtes op hun locatie hebben.

Docent Hans heeft zowel medewerkers van Wiegmans Facilitaire Diensten als een medewerker van de kliniek zelf getraind. Hij heeft hen ook ondersteund bij het opstellen van een protocol en werkprogramma voor de OK.

Het is geweldig om te zien hoe onze trainingen bijdragen aan de ontwikkeling en professionalisering van deze organisaties.

Basisvakopleiding Trappenhuis reiniging

Sinds vorig jaar zien we een toenemende vraag naar de Basisvakopleiding Trappenhuis reiniging. Veel schoonmaakbedrijven hebben zich, mogelijk als gevolg van de Covid, meer gericht op het schoonmaken van flatgebouwen en appartementencomplexen – een sector die altijd doorgaat.

Sinds 2019 is de module trappenhuisreiniging uitgebreid tot een volledige Basisvakopleiding. Deze opleiding wordt uitsluitend in-company verzorgd, omdat deze altijd op de locatie van de klant plaatsvindt. Ben je geïnteresseerd in deze opleiding, bekijk dan zorgvuldig de locatievereisten die te vinden zijn op www.ras.nl/opleiden, of vraag deze informatie bij ons op.

Deze ontwikkeling weerspiegelt de groeiende behoefte aan gespecialiseerde schoonmaaktrainingen en we zijn enthousiast om hieraan bij te dragen.

Taaltraject Nederlands

Daarnaast merken wij dat er een groeiende vraag is naar taaltrajecten, mede door vereenvoudigde aanvraagprocedures en een verhoogde RAS-bijdrage van € 3700,- per persoon. Voor aanvang van het traject is een intake essentieel om het niveau van de cursisten te bepalen, wat tevens vereist is voor het aanvragen van de RAS-bijdrage.

Hieronder noemen wij de meest geschikte startmomenten voor een taaltraject:

 • Voor een traject dat in januari/februari begint, dienen de intakes plaats te vinden in november/december of eerder.
 • Voor een start in september/oktober, moeten intakes gepland worden in juli/augustus of eerder.

Op deze manier loopt het taaltraject niet tijdens vakantieperiodes en kan men het traject vóór de zomer of eind van het jaar afronden. Bovendien kan men zo aan het begin van het nieuwe jaar opnieuw gebruik maken van de RAS-bijdrage voor een eventueel vervolg op het taaltraject. Bijvoorbeeld, als iemand in 2024 van niveau A0 naar A2 gaat, kunnen ze in 2025 mogelijk doorgroeien naar niveau B1 of B2.

Maak kennis met onze (nieuwe) docenten

Terug van weggeweest; Nadat zij 4 jaar geleden (mede wegens privé omstandigheden) een zij stapje heeft gemaakt in de zorgsector, keert Belinda Teiwes weer terug naar waar haar hart ligt: opleiden! In juni start Belinda weer met het verzorgen van een aantal opfris trainingen. Tijdens de zomermaanden bereidt zij zich voor om vanaf september weer volledig aan de slag te gaan in haar vertrouwde rol.

Belinda zal onder andere de Basisvakopleiding Schoonmaak, Basisvakopleiding Hotel schoonmaak, Introductie Leidinggeven en Training on the job (voor basis, zorg en hotel) verzorgen. Hoewel haar werkgebied voornamelijk de regio Utrecht/Apeldoorn/Arnhem zal beslaan, staat Belinda ervoor open om ook naar andere gebieden/plaatsen te reizen om haar vroegere contacten te onderhouden.

Welkom terug, Belinda! We zijn ontzettend blij om jou weer in ons team te verwelkomen!

Introductie Leiding geven & Persoonlijke Effectiviteit

Helaas kan onze docent Karin vanwege privéomstandigheden niet langer worden ingezet. Hierdoor zijn een aantal groepen voor de trainingen ‘Introductie Leidinggeven’ en ‘Persoonlijk Leiderschap’ de afgelopen maanden uitgesteld. Maar we hebben goed nieuws! Na de zomer zijn er weer mogelijkheden bij onze collega’s Marcel en Belinda om deze groepen opnieuw in te plannen. Heb je interesse in een van deze trainingen? Zorg dan dat je er snel bij bent om vanaf september een plekje te reserveren.

Gratis workshop ‘het jaargesprek’

PerfectPlan is één van de zogenoemde ‘preferred suppliers’ van de workshop ‘Het Jaargesprek’ met volledig gedekte RAS-subsidie. De hierdoor gratis workshop richt zich op het voeren van het jaargesprek met medewerkers op de werkvloer (volgens de CAO), waarbij we de gesprekskaart van de RAS gebruiken. We starten altijd met een schriftelijke intake.

De eerste les van de workshop focust op algemene communicatietechnieken (luisteren, samenvatten, doorvragen, complimenten geven en feedback). Het tweede deel bestaat vooral uit het oefenen van praktijkgesprekken (diverse situaties uit de eigen ervaring van de deelnemers). Deze gesprekstechnieken zijn natuurlijk ook nuttig voor andere gesprekken dan alleen het jaargesprek.

Als organisatie ontvang je – bij 100% aanwezigheid van de deelnemers – geen factuur. De facturatie wordt rechtstreeks door de RAS met ons geregeld.

Meer informatie vind je via deze link.

In het najaar staan er Open Groepen gepland in Apeldoorn, Emmen, Culemborg, Hengelo en Vlissingen. Het is uiteraard ook mogelijk om de workshop in-company te laten verzorgen. Voor een in-company sessie geldt een deelname van minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.

Heb je interesse in een in-company sessie? Neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Nieuwe opleidingslocaties

Wellicht heb je het al voorbij zien komen op onze social kanalen, maar we hebben ons aanbod aan opleidingslocaties wederom uitgebreid, en dit keer met maar liefst 3 nieuwe locaties (!!). Je kunt ons vanaf nu ook vinden in:

 • Dorpscentrum Oegstgeest
 • Wijkcentrum ‘De Oever’ in Alkmaar
 • Dorpscentrum ‘Bij de Buren’ in Parkwijk Utrecht (vlakbij Leidsche Rijn winkelcentrum en het St. Antonius Ziekenhuis)

Zoals je van ons gewend bent, zijn de opleidingslocaties licht, ruim en gezellig ingericht. Ze zijn uiteraard goed bereikbaar met zowel eigen vervoer als openbaar vervoer. Voor de deur kun je gratis parkeren en de bus stopt letterlijk voor of naast de deur van de locaties.

Houd onze website en/of Plan A Day in de gaten voor de Open Groepen die hier zullen gaan plaatsvinden. Vind je geen geschikt moment op de door jou gewenste locatie? Neem dan contact met ons op. Er staan altijd wel mensen op de wachtlijst, dus misschien kunnen we met jouw aanmelding(en) toch een extra groep starten.

Dagelijks Kontrole Systeem

Wij kregen steeds meer de vraag om meerdere DKS trainingen in te plannen en aan deze vraag hebben wij natuurlijk gehoor gegeven! Er zijn meerdere DKS trainingen in Amsterdam & Den Haag. Op verzoek kunnen we deze training ook in-company verzorgen vanaf minimaal 3 deelnemers.

Het doel van de training is om de deelnemers zowel de theoretische als de praktische kanten van het Dagelijks Kontrole Systeem onder de knie te laten krijgen. De training heeft een “opfrissend “ karakter. Het Dagelijks Kontrole Systeem is een steekproefcontrole die snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden  voor directe resultaatmeting. Je leert in deze cursus vuil te herkennen, vervuiling te classificeren, een meting uit te voeren, te rapporteren en hoe te weten welke verbeteringen er doorgevoerd dienen te worden.

Door middel van een door ons opgesteld cursusboekje wordt de theorie behandeld en in de praktijk op uw locatie toegepast. Vervolgens wordt in groepsverband besproken wat er aan vervuiling is geconstateerd, hoe deze genoteerd zijn en vooral…. Hoe nu verder.

De training wordt afgesloten met een schriftelijke eindoefening. Bij een goed resultaat ontvangt de deelnemer het DKS certificaat.

Heb je ook interesse in deze training of wil je graag wat meer weten hierover? Neem dan gerust contact met ons op!

Gratis Ergonomie training

In onze vorige nieuwsbrief benoemden wij al dat wij voor de zomer van 2023 een aanvraag bij de RAS voor een “herhalings-Training Ergonomie in de schoonmaaksector” hadden ingediend en dat deze goedgekeurd was. Daarna hebben wij een aantal groepen (alleen voor medewerkers die onder de CAO Schoonmaak vallen) op kosten van de RAS te mogen trainen.

Begin maart was het dan zover en vonden de laatste 2 van de totaal 8 groepen welke wij verzorgd hebben, plaats. Hoewel er behoorlijk wat animo was, viel het ons op dat er meer aanmeldingen waren voor de training voor leidinggevenden, dan voor de uitvoerende medewerkers. Terwijl de training voor leidinggevenden juist ter ondersteuning van de uitvoerende medewerkers bedoeld was.    

Ergonomie is van groot belang binnen onze branche en op de werkplek. De training heeft als uitgangspunt ‘bewustwording’ & ‘lifestyle’ zodat het toepassen van een goede lichaamshouding zich niet alleen beperkt tot de werkplek, maar ook doorgevoerd wordt in het privéleven. Voor de leidinggevenden is een extra tool opgenomen hoe zij deze tips & tricks kunnen aanbieden en borgen op de werkplek van de medewerker.                      

Ben jij benieuwd naar onze Ergonomie training? Wij informeren je graag! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via info@perfectplan.nl of geef ons een belletje!     

                                     

RAS vergoeding Taaltrajecten

Voor een van onze trouwen klanten waren wij wederom terug in het mooie Artis Amsterdam. Dit keer voor het verzorgen van een Taaltraining op deze unieke locatie voor een aantal van de medewerkers van dit bedrijf. Om hetgeen wat tijdens de lessen is behandeld op een leuke manier toe te kunnen passen, heeft onze docent Thirza een leuke opdracht binnen Artis uitgezet. Deze locatie leent zich er immers uitstekend voor om net even anders dan anders les te geven!

Wist jij dat er voor de Taaltrajecten een mooie RAS vergoeding van maximaal €3700,- per persoon beschikbaar is? Op www.ras.nl/taaltrajecten staan de mogelijkheden en voorwaarden voor je op een rijtje. Je mag natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen. We informeren je graag over de mogelijkheden!

VACATURE ALERT

VACATURE ALERT perfectPlan & CC Facilities zijn opzoek naar JOU!

Voor in totaal 18-24 uur per week zijn wij (perfectPlan & CC Facilities) opzoek naar een dynamische teamspeler die ons kantoor naar een hoger niveau kan tillen en ons kan ondersteunen in onderstaande punten middels een hybride werkplek.

… Dus, ben jij een pro in het jongleren met verschillende software systemen? Schrikken taken zoals het inplannen van cursussen & metingen, agendabeheer, het beheren van presentielijsten, het afhandelen van mails, het aannemen van telefoontjes en facturatie jou niet af? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat bieden wij? ? Een inspirerende werkomgeving, de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een team dat jouw inzet waardeert. Daarnaast stimuleren wij graag jouw ambitie om binnen onze bedrijven door te groeien. Klinkt dit als een ideale baan voor jou? Stuur ons dan snel een berichtje of solliciteer direct via de mail: info@ccfacilities.nl of info@perfectplan.nl ?

Onze nieuwe samenwerkingen

Zorgcentra Meerlanden

In januari en februari hebben wij weer een aantal opfristrainingen mogen verzorgen bij een aantal zorginstellingen, waaronder Zorgcentra Meerlanden in Aalsmeer, locatie ’T Kloosterhof in Aalsmeer. Zorgcentra Meerlanden verleent zorg aan ouderen met een indicatie vanuit drie locaties in Aalsmeer, Badhoevedorp en Hoofddorp.

Zorgcentra Meerlanden verleent zorg aan o.a. ouderen met een indicatie vanuit drie locaties in Aalsmeer, Badhoevedorp en Hoofddorp. De schoonmaak (in eigen beheer) wordt verzorgd door een team van enthousiaste en gemotiveerde dames. Zij hebben de beschikking over de juiste materialen en middelen.

Wij mochten voor dit team van de mooie & sfeervolle locatie ’T Kloosterhof een opfristraining verzorgen. Tijdens de opfristrainingen (bestaande uit 2 dagdelen) hebben we met name getraind op het effectief, efficiënt en ergonomisch uitvoeren van de werkzaamheden. Denk hierbij aan de ruimtes van de bewoners en badkamers. Het schoonmaken in een zorginstelling vergt toch andere vaardigheden dan op bijvoorbeeld een kantoor. Immers, je komt bij de mensen in hun privé omgeving. Door de aanwezige kennis en nieuwsgierigheid van de dames, hebben we ook het verwijderen van verse (vlekken) in het tapijt beneden in het restaurant met de microvezel mop kunnen behandelen en het desinfecteren van de inzetborstels. Het waren 2 hele gezellige en leerzame dagdelen waarbij de aanwezige gastvrijheid van de locatie overal in terug te vinden was.

PosadMaxwan

Posadmaxwan heeft ons gevraagd om hun team aan schoonmaakmedewerkers in januari middels een training on the job te trainen op de locatie in Den Haag. Gedurende 2 dagdelen hebben we het team bestaande uit 3 schoonmaakmedewerkers getraind in het resultaatgericht schoonmaken en hen ondersteund in het inkopen van de bijpassende materialen. Vervolgens hebben wij in opdracht van Posadmaxwan een werkprogramma opgesteld met een duidelijke taakverdeling. Ook het intern kunnen meten van de schoonmaakkwaliteit hebben wij middels een DKS training voor de uitvoerende medewerkers mogen verzorgen.

PosadMaxwan is ontstaan in 2018, na een fusie tussen de stedenbouwkundige bureaus Posad en Maxwan. Het internationale team bestaat vooral uit stedenbouwkundigen, onderzoekers en landschapsarchitecten.

Bij PosadMaxwan geloven we als stedenbouwkundigen in de gezonde, duurzame en slimme stad. Steeds meer mensen trekken naar stedelijke regio’s, terwijl de uitdagingen op het gebied van klimaat, mobiliteit, gezondheid en inclusie groot zijn. Deze complexe puzzel vraagt om nieuwe ruimtelijke antwoorden.

Maak kennis met onze docenten

Momenteel bestaat ons team uit 14 enthousiaste docenten met ieder hun eigen disciplines, waarvan 3 taaldocenten. Vanaf 2024 breiden we wederom ons docenten team uitgebreid met 2 docenten. 1 daarvan is Samir Tamaditi.

Samir vertelt…

Hoi, ik ben Samir en ben geboren in 1975 in Amsterdam. Ik zit al sinds mijn 16de in de schoonmaak om mijn studie te kunnen betalen. Ik werd op mijn 18de voorman en mocht een team van 26 mensen aansturen. Daarna heb ik in verschillende specialistische teams gewerkt zoals vloeronderhoud, dieptereinigingen keuken, gevelreiniging en in de zorg.

Ik ben sinds 2009 docent in verschillende disciplines. Ongeveer 2 jaar later werd ik examinator. Vanaf 2024 mag ik deel uit maken van het perfectPlan team. Ik verzorg op dit moment voor perfectPlan de Basisvakopleiding Schoonmaak in Amsterdam en Almere.

De eerste groepen heb ik al mogen opleiden. 2 examens zijn daarvan al afgerond en iedereen is geslaagd met mooie cijfers. Het waren hele fijne en gezellige groepen om mee samen te werken. Ik vind het zo mooi om mensen de omslag te zien maken van iets “wat ik moet leren“ naar “iets wat het werk leuker en minder zwaar voor mij maakt”. Als dat kwartje valt, zie je ze groeien.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Hieronder vind je het slagingspercentage van de opleidingen. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Training Ziekteverzuim & Management

Wist jij dat onze Training Ziekteverzuim & Management er nu ook is in Open Groep vorm in Amsterdam & Den Haag?

Soms is ziekteverzuim niet te voorkomen en soms zijn er al signalen vooraf, maar niet iedere ziekmelding, heeft betrekking op ziekte. Het is dan ook van belang om vanaf de eerste melding betrokken te zijn en op kortverzuim aan te kunnen sturen met de mogelijkheden die de Wet ons biedt.

Daarom is het belangrijk om verzuim training in bestaande structuren te integreren. Een training heeft alleen zin als er in de dagelijkse praktijk mee gewerkt wordt. Het onderwerp moet passen in de bestaande structuren zoals, werkoverleg, introductiegesprek, jaargesprekken, individuele gesprekken en maatwerkafspraken.

Tijdens onze verzuim trainingen gedurende 3 dagen worden de volgende onderwerpen behandeld:
Verzuim:
• Hoe is het ziekteverzuim geregeld binnen het bedrijf (verzuim protocol)
• Wanneer is een ziekmelding daadwerkelijk een ziekmelding
• Grijs versus wit verzuim
• Verzuim; alles op een rijtje
• Welke vragen stel je niet en welke wel
• Arbo Dienst en werkgever; wie doet wat
• Dossiervorming
• Wet Verbetering Poortwachter
• Re-integratie verplichting werkgever en werknemer
• Intern beleid
• Cultuur & preventie
• Verlof en verzuimdrempel
• Nazorg

Management:
• Persoonlijke effectiviteit
• Kern kwadrant en kern kwaliteiten
• Waar kunnen de leidinggevenden zich zelf nog verder in door ontwikkelen

Vanaf de 2de dag kan een lopende casus worden ingebracht en bespreken we “hoe wij het verschil kunnen maken op het gebied van verzuim”. We behandelen het verloop van het verzuim mbt vraagstellingen, contact, werkhervatting en re-integratie.
Tijdens de 3de dag worden praktijkvoorbeelden besproken. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de nazorg van het verzuim. Aan het eind van de training ontvangen de deelnemers een certificaat ? Momenteel staat deze training ingepland in Amsterdam & Den Haag. Beiden starten eind februari.

Voor exacte data; zie onze website of middels je inlog in Plan A day

DKS Dagelijks Kontrole Systeem

Wij kregen steeds meer de vraag om meerdere DKS trainingen in te plannen en aan deze vraag hebben wij natuurlijk gehoor gegeven! Er zijn meerdere DKS trainingen in Amsterdam & Den Haag. Op verzoek kunnen we deze training ook in-company verzorgen vanaf minimaal 3 deelnemers.

Het doel van de training is om de deelnemers zowel de theoretische als de praktische kanten van het Dagelijks Kontrole Systeem onder de knie te laten krijgen. De training heeft een “opfrissend “ karakter. Het Dagelijks Kontrole Systeem is een steekproefcontrole die snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden  voor directe resultaatmeting. Je leert in deze cursus vuil te herkennen, vervuiling te classificeren, een meting uit te voeren, te rapporteren en hoe te weten welke verbeteringen er doorgevoerd dienen te worden.

Door middel van een door ons opgesteld cursusboekje wordt de theorie behandeld en in de praktijk op uw locatie toegepast. Vervolgens wordt in groepsverband besproken wat er aan vervuiling is geconstateerd, hoe deze genoteerd zijn en vooral…. Hoe nu verder.

De training wordt afgesloten met een schriftelijke eindoefening. Bij een goed resultaat ontvangt de deelnemer het DKS certificaat.

Heb je ook interesse in deze training of wil je graag wat meer weten hierover? Neem dan gerust contact met ons op!

Ontvangen MVO Keurmerk

Wij zijn trots! Waarom? perfectPlan heeft voor het tweede jaar op rij het MVO keurmerk weten te behalen ?

Bij ons is ‘Aandacht’ DE kern van het bedrijf en daarom zetten wij ons op vele fronten in voor de maatschappij, mens en milieu. Het behalen van het MVO keurmerk is een bevestiging van onze sterke inzet en toewijding om een positieve impact te hebben op de samenleving. Wij zijn dan ook enorm trots op deze prestatie en zullen ons blijven inzetten voor een duurzame toekomst.

Als opleider bij bedrijven waarbij wij medewerkers opleiden en daarmee ondersteund zijn met betrekking tot duurzame inzetbaarheid vinden wij het belangrijk een voorbeeldfunctie hierin te hebben.

Op naar een 3e jaar op rij het officiele MVO keurmerk te mogen dragen! ?

Januari telt mee!

Het eerste kwartaal van 2024 zit er alweer bijna op en daarmee kunnen we wel zeggen dat we het jaar goed gestart zijn! Ons team heeft begin januari even heerlijk genoten van 2 weken vakantie en vanaf 9 januari zijn we weer vol frisse energie van start gegaan.

Met maar liefst 5 groepen voor de Basisvakopleiding Trappenhuisreiniging en 4 groepen voor de herhalingstrainingen Ergonomie in de Schoonmaak sector begonnen we dit nieuwe jaar. Vanaf half januari kwamen hier de Basisvakopleiding Schoonmaak, opfristrainingen, trainingen on the job en taaltrajecten bij. Was de maand januari voorheen een wat rustigere maand om het jaar mee op te starten, daar merken we de afgelopen 2 jaar niets meer van. Ondanks dat januari vanaf ongeveer de 10de opstart, is dit een volwaardige opleidingsmaand geworden.

Dankjewel!

Beste perfectPlan-familie en vrienden,

Wat een jaar hebben we achter de rug! Met trots delen we graag het geweldige nieuws dat perfectPlan in het afgelopen jaar een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt van maar liefst 66%! Het is hartverwarmend om te zien hoe steeds meer (schoonmaak)organisaties de weg naar ons hebben gevonden, en daarvoor willen we jullie bedanken uit de grond van ons hart.

De sleutel tot ons succes? Jullie, onze geweldige klanten die inmiddels niet alleen voor onze Basisvakopleiding Schoonmaak kiezen, maar ook enthousiast deelnemen aan onze andere inspirerende opleidingen en trainingen. Jullie vertrouwen en loyaliteit zijn de drijvende kracht achter onze groei.

Maar er is meer! Ons uitgebreide aanbod aan opleidingen en de toevoeging van nieuwe locaties hebben de deuren geopend voor nog meer mogelijkheden. Dankzij het toegewijde team van docenten, dat het afgelopen jaar is uitgebreid, kunnen we met trots zeggen dat we nu tot de top 5 van opleiders binnen onze branche behoren. Samen hebben wij deze reis van groei & succes gemaakt.

En laten we niet vergeten hoe belangrijk onze aanwezigheid op social media en bijdragen in sponsoring is geweest. Jullie steun en deelname hebben perfectPlan zichtbaarder dan ooit gemaakt, en daar zijn we jullie ontzettend dankbaar voor.

Aan iedereen die het afgelopen jaar deel heeft uitgemaakt van onze perfectPlan-familie: bedankt voor jullie bijdrage en enthousiasme! Samen met jullie maken wij perfectPlan tot wat het is. We kijken er dan ook naar uit om in 2024 weer samen met jullie nieuwe hoogten te bereiken.

Namens het hele team van perfectPlan willen we jullie een gezellige, liefdevolle decembermaand toewensen. Laten we genieten van deze feestelijke tijd en vol verwachting uitkijken naar alles wat het nieuwe jaar ons zal brengen.

Met een dankbaar hart en een liefdevolle groet,

Team PerfectPlan!

Maak kennis met onze docenten

Momenteel bestaat ons team uit 13 enthousiaste docenten met ieder hun eigen disciplines, waarvan 2 taaldocenten. Vanaf 2024 breiden we wederom uit in het docententeam van de basisvakopleidingen. Hierover houden we jullie uiteraard op de hoogte!

Daarnaast hebben wij 3 dames die alles achter de schermen regelen binnen perfectPlan, bestaande uit Sandra Meessen, Anne Snoek en Claudia Cornelissen.
Claudia kennen jullie zeer waarschijnlijk wel en hebben jullie veelal aan de telefoon en de mail. Graag stellen we je in deze nieuwsbrief voor aan Sandra, want alles wat betrekking heeft op onze website, ons cursusplan systeem Plan A Day en de correspondentie omtrent de opleidingen, wordt door Sandra verzorgd.

Sandra vertelt…

Mijn naam is Sandra en ik werk sinds ruim 3 jaar als o.a. technisch VA. Sinds begin 2022 maak ik deel uit van het team van perfectPlan en zorg ik ervoor dat het opleidingsoverzicht en het nieuwsoverzicht op de website up to date zijn. Om het organiseren, plannen en faciliteren van opleidingen voor de schoonmaakbranche verder te automatiseren en optimaliseren hebben we aan het begin 2022 een nieuw systeem in gebruik genomen: PlanADay. Met dit systeem plannen en organiseren wij efficiënter de verschillende opleidingen.

Bestaande klanten (veelal schoonmaakbedrijven) krijgen een eigen portal waarin ze overzicht krijgen van mogelijke opleidingen, inschrijvingen en resultaten van hun eigen medewerkers. Nieuwe klanten kunnen via de website van perfectPlan opleidingen aanvragen. Na het implementeren en de gebruikelijke kinderziektes van een dergelijk systeem, hield het werk niet op. Zo is ons opleidingsaanbod weer gegroeid, gaan we bepaalde opleidingen ook in Open Groep vorm verzorgen en zijn de RAS bijdragen en onze AV gewijzigd. Aan mij de taak om dit op zowel de website als in Plan A Day allemaal aangepast te hebben. Het technisch VA vak sluit naadloos aan op mijn 25 jaar ICT ervaring in het bedrijfsleven, waaronder vele jaren bij ABN AMRO in de ICT organisatie. Nieuwe systemen leren en implementeren geeft mij energie! Leuke nieuwe uitdaging! Als technisch VA werk ik veelal samen met enthousiaste (kennis)ondernemers, die naast hun al succesvolle offline business, ook met een online business willen groeien en daarmee nog efficiënter en effectiever hun klanten kunnen bedienen. Inmiddels maak ik vast onderdeel uit van het team perfectPlan en hebben vele docenten mij al op de trainingslocaties gezien. Ik ben inmiddels heel anders naar het schoonmaakvak gaan kijken, want een vak dat is het!

Nieuwe systemen leren en implementeren geeft mij energie! Leuke nieuwe uitdaging!

Naast mijn werk reis ik graag samen met mijn man. We zijn net terug van een mooie rondreis door de Alpenregio, bezoeken we samen theater of concerten, gaan graag uit eten en ik volg veel sport, met name wielrennen, Formule 1 en wintersporten. In de zomer van 2020 heb ik mijn eerste boek gepubliceerd “Mijn fascinatie voor sporthelden”, verhalen over sporthelden en mooie sportlocaties die we tijdens onze reizen hebben bezocht. Afgelopen reis heb ik in Antholz (Dolomieten in Italië) en in Hochfilzen (Oostenrijk) de biathlonstadions bezocht. Ik hou van de bergen en de natuur!

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Hieronder vind je het slagingspercentage van de opleidingen. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Training Verzuim & Management

Vanaf 2024 zullen wij de Training “Verzuim & Management” ook in Open Groep vorm gaan aanbieden.

De vraag naar deze training voor 2 à 3 deelnemers is de afgelopen maanden dusdanig toegenomen dat wij graag gehoor aan jullie verzoek tot uitbreiding willen geven. De training wordt gedurende 3 hele dagen verzorgd en momenteel hebben wij meerdere data gepland staan in Amsterdam en Den Haag. Bij voldoende animo is het mogelijk deze ook te verzorgen in onder andere Utrecht en Rotterdam. Heb je interesse in deze training, maar dan liever in een andere regio? Geef het dan door! Wanneer meerdere bedrijven een voorkeur hebben voor een andere regio zullen wij daar zeker iets mee doen en kijken hoe we dit kunnen inrichten.

Klik hier om je voor deze training in te schrijven!

Training Persoonlijk Leiderschap voor perfectPlan nu ook met RAS vergoeding

Misschien heb je er in onze vorige nieuwsbrief of op onze socials al over gelezen; wij bieden een sinds september van dit jaar de training Persoonlijk Leiderschap aan. De afgelopen maanden zijn wij in gesprek gegaan met de RAS om te kijken naar de mogelijkheden om deze (deels vergoed te krijgen). En met succes! Vanaf 2024 is voor onze training Persoonlijk Leiderschap ook een RAS bijdrage van € 400,00 per deelnemer te verkrijgen.

Hoewel in de reeds ontwikkelde training zowel het theorie,- als het praktijkgedeelte volledig aan de eindtermen van de RAS voldoet, dient aan het eind van de training per deelnemer een zogeheten Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) te zijn opgesteld waarbij aandacht is besteed aan concrete persoonlijke leerdoelen van de deelnemer. Daarnaast geldt er een presentieplicht van minimaal 80% van de verplichte (minimale) duur van 18 uur. Inmiddels voldoen wij geheel aan deze eindtermen en kunnen de werkgevers de RAS vergoeding verkrijgen.

Gratis ergonomie training op kosten van de RAS

Herhalings-Training Ergonomie in de schoonmaaksector

Voor de zomer hebben wij op aanvraag van de RAS een voorstel ingediend voor een “herhalings-Training Ergonomie in de schoonmaaksector”. En goed nieuws! Want deze is door de RAS goedgekeurd en dus wij hebben groen licht gekregen om een aantal groepen op kosten van de RAS te mogen verzorgen. Dit geldt echter alleen voor medewerkers die onder de CAO Schoonmaak vallen.

De training, welke voor zowel uitvoerende medewerkers als leidinggevenden is ontwikkeld, wordt vanaf begin 2024 verzorgd op onze locatie in Amsterdam en Den Haag. Wij hebben al behoorlijk wat aanmeldingen mogen ontvangen dus mocht je interesse hebben, neem dan snel contact met ons op!

Ergonomie is van groot belang binnen onze branche en op de werkplek. De training heeft als uitgangspunt ‘bewustwording’ & ‘lifestyle’ zodat het toepassen van een goede lichaamshouding zich niet alleen beperkt tot de werkplek, maar ook doorgevoerd wordt in het privéleven. Voor de leidinggevenden is een extra tool opgenomen hoe zij deze tips & tricks kunnen aabieden en borgen op de werkplek van de medewerker.

Tip: De trainingen worden gescheiden van elkaar verzorgd. Let dus goed op voor welke training je inschrijft! Schrijf je hier in.

Heb jij je al aangemeld voor de juridische masterclasses van The Legal Company?

Dit najaar organiseert The Legal Company weer een aantal leerzame en actuele juridische Masterclasses voor leidinggevenden, HR professionals en directie in de Schoonmaakbranche. Op basis van de laatste ontwikkelingen en reviews van haar klanten, hebben de ondernemingsjuristen van TLC zorgvuldig de volgende masterclasses uitgekozen. Neem hieronder een kijkje, schrijf je in en noteer het in de agenda!

Bovengenoemde masterclasses worden gehouden op het kantoor van The Legal Company te Amstelveen. De masterclasses kunnen ook gegeven worden op een eigen locatie op gewenste datum (minimaal 5 deelnemers). Naast deze geplande masterclasses biedt deze samenwerking meerdere masterclass aan zoals Masterclass ‘Ziekmelding van werknemer bij een verstoorde arbeidsrelatie’ en Masterclass ‘Flexibele arbeid en zzp’ers: een zegen of een plaag?

Voor interesse in deze of andere Masterclasses, kunt u contact opnemen via info@perfectplan.nl of info@thelegalcompany.nl of bekijk de website www.perfectplan.nl.  

Schoonmaker van het jaar verkiezingen

Op woensdag 20 september vond ‘The Grand’-finale van de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2023 plaats in het feestelijke Fulco theater in IJsselstein. Om geheel in het thema “Simply the Best” te blijven, was ons team tijdens deze glitter & glamour party gedurende de gehele avond dedicated host van één van de finalisten; Ada. We mochten haar, samen met haar man, buurvrouw en collega’s, lekker in de watten leggen. We will show you what Hospitality looks like!

We hebben genoten van hun verhalen en leefden enorm mee met alle finalisten die natuurlijk behoorlijk in spanning zaten. Alle 10 de finalisten gingen met prachtige bloemen, veel cadeau’s, lekkernijen, tegoedbonnen en een geweldige experience naar huis. De winnaar die er met de titel ‘Schoonmaker van het Jaar 2023‘ vandoor ging is Frist Bronstijn van Succes Schoonmaak. Op de tweede en derde plaats eindigden Marcel Looze van EW Facility Services en Chantal van Lieshout van Schoonmaakbedrijf Succlean. Ada behoorde dan weliswaar niet tot de top 3 finalisten maar gaf aan zich met haar nominatie wel al winnaar te voelen. Een speciale dank aan de vrouwen van de organisatie: Esther van der Lelie & Petra de Bruin en natuurlijk iedereen met wie we ervoor gezorgd hebben dat het een geweldige avond werd!

Training Ik en De Ander & Persoonlijk Leiderschap

Als opleider krijgen wij geregeld inzicht in de bedrijfsvoering, bedrijfscultuur en communicatievorm van onze klanten. Met de komst van Karin (die zich al eerder voorstelde aan jullie), hebben wij ook onze trainingen met betrekking tot teambuilding, personal coaching en persoonlijk leiderschap kunnen uitbreiden. Hierdoor is het idee van onderstaande trainingen geboren:

 • Training ‘Ik en de ander’
 • Training ‘Persoonlijk Leiderschap’

Bij de opleiding ‘Ik en De Ander’ leer jij als medewerker jezelf én jouw collega kennen. Je leert hoe jij het beste werkt, hoe jouw collega het beste werkt en hoe jullie samen het beste resultaat uit jullie werk kunnen halen.

Bij de opleiding ‘Persoonlijk Leiderschap’ leert de manager zijn eigen leiderschapsstijl ontwikkelen, gebaseerd op wie jij bent en hoe je je stijl kunt aanpassen aan de mensen aan wie je leiding geeft.

Beide trainingen bieden wij zowel in Open Groep vorm als in-company aan. Wil je weten op welke donderdagen en vrijdagen deze training bij jou in de regio of op locatie verzorgd kan worden? Hou dan onze website of Plan A Day in de gaten of bel ons gewoon even.

BHV & VCA training landelijk

Al geruime tijd verzorgen wij de BHV training in-company, waarbij wij de training bij jou op locatie geven. Na de zomer bieden wij deze training ook aan op 11 oktober & 17 november in Open Groep vorm op onze opleidingslocatie in Weesp. Maar goed nieuws, want vanaf november gaan we de BHV training landelijk verzorgen en kun je je in maar liefst 11 provincies aanmelden voor een training in Open Groep vorm. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, dus wil je je hiervoor opgeven? Neem dan snel contact met ons op!

En ook onze VCA cursus gaan wij landelijk aanbieden! Vanaf november 2023 is het mogelijk om je aan te melden voor een VCA Basis of VCA VOL cursus (Open Groep vorm) in één van de 11 provincies bij jou in de buurt. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om, in samenwerking met een externe opleider, de cursus aan in het Engels, Pools en Roemeens. Op aanvraag is het eventueel ook mogelijk de cursussen in het Duits en Russisch aan te bieden. Deze cursussen kunnen wij enkel in-company verzorgen en alleen bij voldoende deelnemers.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in onze nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord én nieuw bij ons: docent Karin Terpstra.

Karin vertelt…

Als doorgewinterde HR-professional heb ik er mijn werk van gemaakt, het beste uit mensen te halen. Dat doe ik door hen in staat te stellen, zichzelf te leren kennen én daar bewuste keuzes aan te koppelen. Coaching en Training zijn de vormen waarin mijn werk tot uiting komt. Dat trainen ga ik nu ook voor perfectPlan Opleidingen doen en dat vind ik echt hartstikke leuk.

Achtergrond
Ik ben Karin Terpstra, zelfstandig ondernemer in mijn eigen bedrijf Bite Coaching waarin ik werkzaam ben op gebied van loopbaanbegeleiding en teamcoaching. Vanuit mijn kennis en ervaring begeleid ik mensen in hun carrière en begeleid ik teams in het verbeteren van hun samenwerking.

Team-work

De trainingen die ik geef zijn gericht op teamcoaching. In de training Ik & de Ander leren de medewerkers écht samen-werken, door zichzelf én de collega goed te leren kennen en te weten wat ieder mens inbrengt in de samenwerking. Dat is niet vanzelfsprekend! Door écht samen-te-werken focust iedereen op wat hij écht goed kan en wat de ander écht goed kan. Dat zorgt ervoor dat het ‘samen meer wordt’. De medewerker tevreden, de baas tevreden en de opdrachtgever tevreden.

Effectief samen-werken met plezier!

In de training Persoonlijk Leiderschap leer ik managers hun leiderschapsstijl te ontwikkelen en aan te passen op de doelgroep, waardoor de medewerkers zich meer verantwoordelijk gaan voelen en hun beste inzet zullen geven. Deze training is een vervolg op Ik & de Ander.

Mensen-mens:

Ik ben echt een mensen-mens. Als ik naar een voetbalwedstrijd kijk, een film kijk of op verjaardagsvisite ben, ik kijk altijd naar hoe mensen zijn, wat ze doen, hoe ze reageren, waar ze lol in hebben. Dat leert mij zoveel over al die verschillende mensen en dat breng ik dan weer mee in de trainingen. Voor mij zijn mensen altijd ‘interessant en leuk’.

Ervaring:

Mijn ervaring heb ik opgedaan in bedrijven en organisaties, zowel op gebied van personeelsmanagement als projectmatig werken. Ook heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan en evenementen georganiseerd. Ik ben wel te porren voor een klus. En nu werk ik als ZZP-er voor mezelf én organisaties. Heel interessant vind ik dat.

Privé:

Sinds 2002 woon ik in Mijdrecht met mijn man en de hond. Onze twee kinderen zijn volwassen. Naast werken hou ik ook erg van wandelen, reizen, lezen, films kijken en dingen ondernemen.

Tot ziens in de training!

Groet van Karin

Mijn tip?

Je wordt beter dan ooit als je jezelf ruimte biedt om te groeien.

Gouden partner Schoonmaker van het jaar!

Toen Esther de Lelie & Petra de Bruin bekend maakten dat zij De Verkiezing ‘Schoonmaker van het jaar’ zouden gaan organiseren, was founder Claudia Cornelissen de eerste die met een positief bericht om deze verkiezing te willen steunen, reageerde. Binnen 2 weken bleek perfectPlan een Gouden partner. Tijdens het verzorgen van onze opleidingen komen er van diverse organisaties en bedrijven zoveel toppers op ons pad. Daar kunnen en daar moeten we wat mee! Daarom doen wij graag een beroep op jouw netwerk om dit event tot een groot succes te maken en wilden wij natuurlijk zoveel mogelijk aanmeldingen te ontvangen. Dat is gelukt!

Inmiddels is de inschrijving gesloten en wordt op 20 september de winnaar bekend gemaakt. De winnaar zal het daarop volgende jaar betrokken worden in bepaalde activiteiten. Nog meer bekroning op onze mooie branche!

Meer weten over de verkiezing? Kijk op www.deschoonmakervanhetjaar.nl

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Hieronder vind je het slagingspercentage van de opleidingen. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Lesaanbod op zaterdag

Geregeld ontvangen wij de vraag of we ons lesaanbod niet naar de zaterdag kunnen gaan uitbreiden. Het antwoord is dat we wel zouden willen, maar doordat de OK-trainingen ook altijd op zaterdag plaatsvinden, zitten de zaterdagen al behoorlijk vol. Op verzoek hebben we in de regio Den Haag wel een Basisvakopleiding Schoonmaak op een zaterdag kunnen inplannen. Houdt Plan A Day dus goed in de gaten voor de opleidingen die wél in de weekenden vallen.

Op onze website en Plan A Day hebben we alweer behoorlijk wat nieuwe open groepen klaar gezet waarop ingeschreven kan worden. De maanden na de zomer (oktober en november) zijn zoals altijd weer zeer geliefd, dus mocht je dit jaar nog willen opleiden binnen een open groep of in-company training dan is het zinvol om alvast in te schrijven!

Training Kwaliteitsmetingen (opvolger van de DKS)

Sinds februari verzorgen wij de praktijktraining kwaliteitsmeting NEN 2075, welke is gebaseerd op het VSR – KMS systeem.

Deze training is met name bedoelt voor de medewerkers die geregeld aanwezig zijn bij de VSR metingen welke door externe partijen worden uitgevoerd. Na het volgen van de training is de medewerker bekend met de NEN 2075, de toepassing en de juiste telling en beoordeling van de schoonmaakkwaliteit. De medewerker beschikt na de training over het begrijpend lezen van de VSR rapportages en eventueel de juiste vragen stellen aan de externe partij.

Hou de inschrijfdata in de gaten!

Training ‘ik en de ander’ & ‘Persoonlijk Leiderschap’

Nieuw: Opleiding Ik en De Ander
Training in effectief en prettig samen-werken.

Doelgroep: medewerkers die samen met collega’s elke dag bergen werk verzetten.

In deze training leer jij als medewerker jezelf én jouw collega kennen. Jij leert hoe jij het beste werkt, hoe jouw collega het beste werkt en hoe jullie samen het beste resultaat uit jullie werk kunnen halen.

De training biedt jou een theoretisch kader en veel oefenen met jezelf én de ander. Dat levert kennis en inzichten op in gedrag maar ook tools om effectief te communiceren en elkaar te leren aanspreken op elkaars gedrag. Dat levert op, dat je werkt in een open en ontspannen sfeer en ‘gewoon lekker én effectief werkt’.

Nieuw: Persoonlijk Leiderschap
Training in ontwikkelen van effectief leiderschap

Doelgroep: managers die teams aansturen en het beste uit hun medewerkers willen halen.

In deze training leert de manager zijn eigen leiderschapsstijl ontwikkelen, gebaseerd op wie hij zelf is en hoe hij zijn stijl kan aanpassen aan de mensen aan wie hij leiding geeft. Hierdoor is de manager in staat niet alleen het beste uit zichzelf te halen, maar zeker ook het beste uit de medewerkers te halen. Tevens leert de manager positief opbouwend te confronteren op basis van transparante communicatie. De effecten hiervan zullen doorklinken in verantwoordelijke medewerkers, medewerkerstevredenheid, laag ziekteverzuim en een tevreden opdrachtgever.

Wil je meer weten over deze trainingen of je inschrijven? Houd dat onze social media & website in de gaten. Binnenkort delen wij hier meer informatie en geplande data over.

Nieuwe certificaten

Onze grafisch ontwerper Anne Snoek heeft ervoor gezorgd dat ook onze certificaten een update hebben gehad en er weer professioneel en fris uitzien. Uiteraard perfect in lijn met onze huisstijl!

De certificaten zijn onder andere voor de Taal,- en Schrijftrajecten, DKS training en opfris cursussen. Hoe vind jij ze geworden?

Legal ontbijtsessie ‘Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!’

Het ontslag op staande voet is een heftig rechtsmiddel dat niet zomaar door werkgevers kan worden ingezet. Er bestaan dan ook veel valkuilen bij deze manier van de beëindiging van een arbeidsrelatie. Want wat moet je als werkgever goed hebben geregeld? Wat zijn de voorwaarden voor een ontslag op staande voet? Wat is een dringende reden? Wat kan een werknemer daartegen in brengen?

In deze ontbijtsessie worden aan de hand van voorbeelden uit de praktijk alle juridische aspecten van het ontslag op staande voet besproken.

Voor wie is deze Masterclass?

 • Ondernemers met personeel
 • Directeuren/bedrijfseigenaren
 • Leidinggevenden
 • HR managers

Wat behandelen wij tijdens de masterclass?

Ondernemingsjurist mr. Marit Mulder neemt u mee  aan de hand van wetgeving, jurisprudentie en praktische tips.

Na deze masterclass weet u waar u op moet letten bij het geven van een ontslag op staande voet. En bent u up-to-date met do’s en dont’s van deze manier van afscheid nemen van werknemers.

Onderwerpen die o.a. worden besproken tijdens deze masterclass:

 • Het wettelijke kader van een ontslag op staande voet
 • De kenmerken van een ontslag op staande voet
 • Recente rechtspraak met voorbeelden!
 • Valkuilen en lessen rondom dossieropbouw en omgang met werknemer

Praktische informatie

 • Datum: donderdag 29 juni 2023
 • Locatie: Kantoor TLC, Laan Nieuwer-Amstel 4B te Amstelveen
 • Tijd: 08.15 uur – 11.00 uur, inclusief ontbijt
 • Kosten €395,- ex BTW per deelnemer

Meld je hier aan!

Masterclass: Juridisch kader van ongewenste omgangsvormen en integriteitsschending

Deze masterclass is een vervolg training van de masterclass ‘Word intern vertrouwenspersoon in één dag’ maar kan ook los daarvan gevolgd worden. Tijdens deze masterclass wordt er dieper in gegaan op:

 • De verschillende soorten integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen en de wet- en regelgeving daaromtrent zoals de Arbo-wetgeving en Klokkenluiderswetgeving.
 • Ook worden de verschillende soorten juridische interne (informele) en externe (formele) procedures n.a.v. een klacht of melding doorgenomen;
 • U leert over de rechtspositie als vertrouwenspersoon en hoe dit goed intern te regelen

Praktische informatie

 • Datum: donderdag 22 juni 2023
 • Docent: mr. Hella Vercammen (jurist en gecertificeerd vertrouwenspersonen nr. 2473)
 • Tijd: 13:30 – 17:30 uur
 • Locatie: Laan Nieuwer-Amstel 4B, 1182 JT Amstelveen
 • Kosten per deelnemer €295,- exclusief btw

Meld je hier aan!

Masterclass: Word intern vertrouwenspersoon in één dag

Elk organisatie is wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan haar werknemers. Toch kan een werknemer zomaar geconfronteerd worden met vervelende situaties zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Met de training ‘Word vertrouwenspersoon in één dag’ draagt u bij aan een veilige en vertrouwde omgeving binnen de organisatie.

Inhoud training:
Tijdens deze training leert mr. Hella Vercammen (gecertificeerd vertrouwenspersoon nr. 2473) u onderscheid te maken tussen ongewenste omgangsvormen, integriteitsschendingen en arbeidsconflicten. U leert ongewenste omgangsvormen te herkennen, hoe het kan worden voorkomen en de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Uiteraard leert u hoe u uw rol van vertrouwenspersoon moet invullen.

Praktische informatie

 • Datum: donderdag 1 juni 2023
 • Docent: mr. Hella Vercammen (jurist en gecertificeerd vertrouwenspersoon nr. 2473)
 • Tijd: 10:00 – 17:30 uur
 • Locatie: Laan Nieuwer-Amstel 4B, 1182 JT Amstelveen
 • Kosten per deelnemer €495,- exclusief btw

Meld je hier aan!

perfectplan & The Legal Company; de handen ineen

Bij perfectPlan zijn wij er van overtuigd dat delen vermenigvuldigt en dat samenwerking tot nog meer kennis en ervaring kan leiden.

Hella Vercammen en Claudia Cornelissen hebben elkaar al eerder in de branche ontmoet. Tijdens de Captains of Cleaning in december 2022 is het idee geboren om elkaar te versterken en de schoonmaakbranche nog beter van dienst te zijn met juridische opleidingen.

Hella Vercammen is ondernemingsjurist en founder van The Legal Company. Samen met haar team biedt zij al jaren de beste juridische oplossingen in de schoonmaakbranche en al haar uitdagingen. Denk aan de nieuwe wetgeving als de Wet Bescherming Klokkenluiders, de juridische spelregels omtrent de inhuur van zzp’ers, de ontslag en ziektedossier regelgeving en hoe hier praktisch mee om te gaan, de jaarlijkse terugkerende contractwisselingsperikelen en cao spelregels.

The Legal Company is een gerenommeerd kantoor binnen de schoonmaak- en glazenwassersbranche en actief op de gebieden van arbeidsrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht en privacyrecht. Ze publiceren regelmatig juridische artikelen bij Clean Totaal en werken af en toe samen met Service Management.

In samenwerking met perfectPlan organiseert The Legal Company de volgende Masterclasses vanaf € 295,- deelname fee:

Bovengenoemde masterclasses worden gehouden op het kantoor van The Legal Company te Amstelveen. De masterclasses kunnen ook gegeven worden op uw eigen locatie op gewenste datum (minimaal 5 deelnemers). Naast deze geplande masterclasses biedt The Legal Company meerdere masterclass aan. Zoals Masterclass ‘Contractwisseling in de schoonmaak’ en Masterclass ‘Dossieropbouw en zieke werknemers’. Bekijk hier welke masterclasses er nog meer worden aangeboden. 

Wilt u deelnemen aan één van de geplande masterclasses of een offerte ontvangen voor een masterclass op uw locatie? Neem contact op via 020 345 0152 of mail naar info@thelegalcompany.nl.

perfectPlan & The Legal Company

perfectPlan & The Legal Company

Een innovatieve samenwerking om de schoonmaakbranche te versterken en beter van dienst te zijn met juridische opleidingen!

Benieuwd welke relevante en actuele opleidingen er gegeven gaan worden?
Met trots delen wij hier binnenkort meer nieuws over.

Nog een paar plekken beschikbaar…

Hoewel januari normaliter tot een ‘opstartmaand’ behoort, hebben we in januari 2023 een vliegende start gehad! Op 6 januari zijn we namelijk al begonnen met een aantal trainingen on the job en op 10 januari al met meerdere (vak)opleidingen in Woerden, Amsterdam, Alphen aan den Rijn en Den Haag.

Vanaf februari zien we, in tegenstelling tot voorgaande 2 jaar, ook de in-company groepen weer terug komen. Men is er weer klaar voor om op te gaan leiden en dat merken we aan onze planning. In juli staan er al een aantal examens gepland. Mocht je dus nog voor de zomer willen opleiden, kom dan nu in beweging.

Voor de Basisvakopleiding Schoonmaak zijn nog enkelen plekken beschikbaar in Amsterdam, Den Haag en Almere. De Basisvakopleiding Vloeronderhoud zit vol. Voor de overige opleidingen neem je een kijkje op onze website of – als je in het bezit bent van een inlog – in Plan A Day.

Onze nieuwe samenwerkingen

De afgelopen 3 maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Onze aanwezigheid op de vakbeurs Expo in Houten bleef niet ongezien; tijdens deze beursdagen raakten wij in gesprek met meerdere schoonmaakbedrijven en praktijkscholen. Dit heeft gezorgd voor mooie nieuwe samenwerkingen!

In februari zijn wij bij 2 schoonmaakbedrijven een in-company Basisvakopleiding Schoonmaak gestart. Zij hebben op 9 en 12 maart examen gedaan. Van een praktijkschool uit Amsterdam heeft een docent de Basisvakopleiding Schoonmaak gevolgd op onze locatie in Amsterdam. Ook dit examen heeft al plaatsgevonden met wederom goede resultaten. Daarnaast is een klant uit Den Haag weer terug van weggeweest. Op 22 maart mochten wij hier weer een in-company Basisvakopleiding Schoonmaak verzorgen. Ook hebben een aantal medewerkers de DKS training op 30 maart gevolgd en is er offerte uitgebracht voor de Basisvakopleiding Trappenhuisreiniging.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Het slagingspercentage van de Basisvakopleiding Schoonmaak (welke met een RAS examen zijn afgesloten) ligt op 92%. Het slagingspercentage van de Basisvakopleiding Vloeronderhoud ligt op 97% en het slagingspercentage VCA Basis ligt op 93%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens. Daarnaast weten we tot op heden het slagingspercentage bij de opleiding Preventiemedewerker en VCA VOL en BHV op 100% te houden.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 15 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in onze nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: docent Eric van Gijn.

Eric vertelt…

Als 15 jarige was ik al bezig om mijn centjes te verdienen door in mijn vrije uurtjes schoon te maken. Hier leerde ik de fijne kneepjes van het vak en op mijn 19e kreeg ik de verantwoording over een project met een achttal medewerkers.


In de tussentijd leerde ik mijn vrouw kennen waarvan haar ouders een klein schoonmaakbedrijfje runde. Tijdens mijn managementopleiding hielp ik mijn schoonouders in het schoonmaakbedrijf.

Het werk beviel me uitstekend en uiteindelijk ben ik bij BERKO SMD gebleven. We zijn toen van een kleine eenmanszaak uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met 120 medewerkers. Hier heb ik 15 jaar als manager meegedraaid en de laatste 20 jaar als directeur/eigenaar.

We werden zo groot dat ik hoofdzakelijk nog kantoorwerk kon doen, maar het meedraaien met mijn team vond ik veel leuker. In november 2021 heb ik de zaak verkocht omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Sinds 2022 ben ik werkzaam als docent van meerdere vakopleidingen en als facilitair adviseur om bedrijven/organisaties bij te staan bij alle onderhoudskwesties en vraagstukken. Dit is weer echt wat ik leuk vind; betrokken bij en met de werkvloer. Door mijn lange schoonmaak verleden kan ik de lessen goed aanvullen met diverse leuke verhalen waardoor de lesstof vaak net wat beter blijft hangen. Het meest belangrijke hierin is om de medewerkers dusdanig te instrueren dat ze op een gezonde en juiste manier het werk kunnen uitvoeren en dat ze het werk wat ze doen echt leuk (gaan)vinden.

Uitbreiding opleidingslocaties

Whoop, whoop, het is rond! We breiden steeds verder uit. Naast onze opleidingslocaties in Amsterdam, Den Haag, Waalwijk en Woerden mogen wij nu ook hele mooie en fijne opleidingslocaties in Almere, Oss en Zwolle aan ons lijstje toevoegen. Deze locaties bieden allen (gratis) parkeren voor de deur en goede bereikbaarheid met het OV.

Hieronder zie je een sfeerimpressie van onze nieuwe opleidingslocatie in Almere. Wat ons betreft geeft deze ruimte een echt ‘huiskamergevoel’!

Versoepeling van de aanvraag van taaltrajecten

Voor wie onze socials volgt heeft het al kunnen lezen. Er is goed nieuws! De RAS vindt het belangrijk dat schoonmaakmedewerkers goed kunnen communiceren op de werkvloer. Daarom vergoeden zij taaltrajecten. De subsidie-aanvragen die je voor deze taaltrajecten kunt doen worden versimpeld. Vanaf 1 januari 2023 is het aanvraagtraject volledig gedigitaliseerd. Ook is er geen werknemersverklaring meer nodig en hoef je geen gegevens van werknemers zoals adres en datum indiensttreding meer op te geven. Dit maakt de aanvraag een stuk laagdrempeliger!

We hebben meteen kunnen ’testen’ of dit ook daadwerkelijk simpeler was, want in maart zijn er weer een aantal taaltrajecten van start gegaan. De aanvraag verliep inderdaad erg soepel.

Wist je dat een betere taalvaardigheid zorgt voor…
… betere communicatie
… blijere medewerkers
… verbetering van het teamgevoel
… hogere betrokkenheid van de werknemers bij de organisatie
… hogere productie
… afname van klachten
… lager ziekteverzuim
… minder fouten en gemakkelijk herstel

Ben je benieuwd naar onze taaltrajecten? Neem dan hier een kijkje en lees nog veel meer hierover!

Verbetering in lesmateriaal

In onze laatste nieuwsbrief in december 2022 benoemden we het al even; al ons cursusmateriaal heeft een update gekregen! Een nieuwe, frisse look en daar waar nodig aangepast naar de nieuwste Eind- en Toetstermen.

Ook nieuw dit jaar is dat wij de cursisten na de laatste lesdag een evaluatieformulier toesturen om hun ervaring en beleving van de gevolgde opleiding met ons te kunnen delen. Zo kunnen wij (ter verbetering van ons cursusaanbod) inspelen op de binnenkomende tips & tops. De evaluaties met de klant, voeren wij persoonlijk uit tijdens het kwartaal/jaaroverleg.

Dit jaar verandert er ook het een en ander in de Eind,- en Toetstermen van de opleiding Gezondheidszorg. Uiteraard volgen wij deze ontwikkelingen op de voet zodat we voor 2024 – wanneer deze wijzigingen in zullen gaan- ook dit lesmateriaal tijdig kunnen aanpassen en aanbieden.

perfectPlan op weg naar 2023

perfectPlan stond in 2022 in het teken van zichtbaarheid. We wilden eenduidigheid in onze uitingen en daarmee zichtbaarheid en herkenning voor onze volgers en klanten creëren. Wij werkten aan uitbreiding van het lesmateriaal, het implementeren van Plan A Day cursus plan systeem, de uitbreiding van onze opleidingslocaties, het aanwezig zijn op beurzen etc. Daarnaast hebben wij onze nieuwsbrief, welke elke 2 maanden wordt verstuurd, nieuw leven ingeblazen. Hierin hebben wij je voorgesteld aan ons team, maakte je kennis met ons aanbod en deelden wij de resultaten van het slagingspercentage van onze opleidingen.

In 2023 zetten wij dit voort. Wat staat er op de planning? En wat kan je van ons verwachten?

 • Nieuwsbrief; onze nieuwsbrief zal 4 x per jaar worden uitgestuurd
 • Plan A Day; het was even opstarten, maar onze klanten zijn inmiddels bekend met Plan A Day. Alle informatie rondom ons opleidingsaanbod is hierin terug te vinden en cursisten zijn gemakkelijk via dit systeem aan te melden. Wij zorgen er in ieder geval voor dat Plan A Day altijd up-to-date is
 • Social Media; in samenwerking met Studio Snoek heeft onze social media een nieuw, strak, fris en herkenbaar grid gekregen. Net als in de nieuwsbrief, zullen de kleuren van ons logo ieder voor een eigen onderwerp staan. Hiermee wordt ons Instagram account maar ook FB en Linkedin pagina uitgebreid en meer één geheel. Wij zijn er erg blij mee! Laat je ons weten wat jij er van vindt?
 • Evaluatie; wij spreken geregeld af met onze klanten om te evalueren hoe zij onze dienstverlening hebben ervaren. Jullie feedback is voor ons erg belangrijk! Zo kunnen wij verbeteren waar nodig en blijven schakelen. Wij willen deze feedback natuurlijk ook graag van onze cursisten ontvangen. Immers, zij zijn degene die onze opleidingen écht ervaren. Momenteel werken Sandra en Anne aan een evaluatieformulier welke na de laatste lesdag automatisch via Whatsapp naar onze cursisten wordt verstuurd. Op deze manier hopen wij de drempel tot invullen te verlagen en de respons te vergroten. Heb jij hier andere ideeën voor? Laat het ons weten!

Nieuwe klanten

De afgelopen 2 maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Zo hebben wij een hotel als klant mogen verwelkomen. Bij dit hotel, gelegen op de Veluwe, zijn we begonnen met de Basisvakopleiding Schoonmaak & Module Hotel Schoonmaak. De supervisors hebben inmiddels ook de DKS (Dagelijks Kontrole Systeem) training gevolgd. In 2023 zullen zij de Basis Leidinggevenden opleiding gaan volgen.

Een opvallende ontwikkeling is dat wij ook behoorlijk wat particuliere aanmeldingen hebben ontvangen van mensen die zich meer willen verdiepen in de schoonmaak. Mogelijk heeft dit te maken met bedrijven uit andere branches die het – mede door de stijgende energie prijzen – lastig hebben en hun werknemers niet meer kunnen aanhouden of er zelfs helemaal mee stoppen.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

Het slagingspercentage van de Basisvakopleiding Schoonmaak (welke met een RAS examen zijn afgesloten) ligt op 98,6%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens. Daarnaast weten we tot op heden het 100% slagingspercentage bij de opleiding Preventiemedewerker en VCA Basis/ VCA vol te houden.

Totaal overzicht uitgedeelde certificaten:

Basisvakopleiding Schoonmaak; 44 stuks

Dagelijks Controle Systeem; 32 stuks

Bloed en Fecaliën: 9 stuks

Handhygiëne: 19 stuks

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 14 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: docent Peter van Emmerik en onze technisch VA Sandra.

Peter vertelt…

Mijn naam is peter van Emmerik, 67 jaar. Ik ben mede-eigenaar van PerfectPlus bedrijfsdiensten in Leiden. Op 30 december van dit jaar draag ik mij bedrijf over aan mijn dochter.

Naast ondernemer in de facilitaire dienstverlening ben ik vakdocent in onder andere de Basisvakopleiding Schoonmaak en Trappenhuisreiniging en tevens

examinator bij de RAS. Opleiden van medewerkers van schoonmaakbedrijven vind ik van groot belang. Het is -vanuit een bedrijf- een blijk van waardering naar het personeel, geeft medewerkers inzicht in de uitvoering van hun vak en vergroot de kennis en kunde over materialen en producten. 

Ik geef onder andere bij perfectPlan de Basisvakopleiding Schoonmaak. Het blijft een fascinerend proces hoe medewerkers zich ontwikkelen gaandeweg de opleiding. De meeste cursisten komen met lichte tegenzin naar de opleiding, ‘ik ben gestuurd door mijn baas’ hoor ik hen dan zeggen. Ik leg dan uit dat het voor de werkgever een verplichting is, vastgelegd in de CAO, om opleidingen te verstrekken aan hun werknemers. Ook vertel ik hen dat ik ze iets wil leren, maar ik net zo goed ook van hen wil leren. Daarnaast vertel ik over het belang van ergonomie. Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je minder (snel) moe wordt. Het juiste gebruik van materiaal en middelen helpt hen daarbij.

Het mooie is dat vanaf lesdag 2 de weerstand minder wordt en er meer aandacht groeit voor hun medecursisten. Op de laatste lesdag vindt iedereen het jammer dat de opleiding is afgelopen. Als ik dat heb bereikt ben ik tevreden en weet ik dat de cursisten goed zijn voorbereid voor hun examen.

Sandra vertelt…

Ik ben Sandra en werk sinds ruim 2 jaar als technisch VA. Sinds begin dit jaar werk ik samen met Claudia en zorg ik ervoor dat bij perfectPlan het opleidingsoverzicht en het nieuwsoverzicht op de website up to date zijn.

Om het organiseren, plannen en faciliteren van opleidingen voor de schoonmaakbranche verder te automatiseren en optimaliseren hebben we aan het begin van de zomer een nieuw systeem in gebruik genomen: PlanADay.

Met dit systeem plannen en organiseren wij de verschillende opleidingen op een efficiëntere manier. Bestaande klanten (veelal schoonmaakbedrijven) krijgen een eigen portal waarin ze overzicht krijgen van mogelijke opleidingen, inschrijvingen en resultaten van hun eigen medewerkers. Nieuwe klanten kunnen via de website van perfectPlan opleidingen aanvragen. Het technisch VA vak sluit naadloos aan op mijn 25 jaar ICT ervaring in het bedrijfsleven, waaronder vele jaren bij ABN AMRO in de ICT organisatie. Nieuwe systemen leren en implementeren geeft mij energie! Leuke nieuwe uitdaging! Als technisch werk ik veelal samen met enthousiaste (kennis)ondernemers, die naast hun al succesvolle offline business, ook met een online business willen groeien en daarmee nog efficiënter en effectiever hun klanten kunnen bedienen. Een online business bestaat veelal uit een website, eventueel met shop, e-mail marketing, webinar omgeving, leeromgeving en wellicht nog andere systemen.

Naast mijn werk reis ik graag samen met mijn man. We zijn net terug van een mooie rondreis door de Alpenregio. Verder bezoeken we samen theater of concerten, gaan graag uit eten en ik volg veel sport, met name wielrennen, Formule 1 en wintersporten. In de zomer van 2020 heb ik mijn eerste boek gepubliceerd ‘Mijn fascinatie voor sporthelden’, verhalen over sporthelden en mooie sportlocaties die we tijdens onze reizen hebben bezocht. Afgelopen reis heb ik in Antholz (Dolomieten in Italië) en in Hochfilzen (Oostenrijk) de biathlonstadions bezocht. Nog 3 maandjes, dan begint het seizoen weer!

Onze Social Media in een nieuw jasje!

Is het jou al opgevallen?! Wij hebben een nieuw jasje! In samenwerking met Studio Snoek heeft onze social media een nieuw, strak, fris en herkenbaar grid gekregen. Net als in de nieuwsbrief, zullen de kleuren van ons logo ieder voor een eigen onderwerp staan. Hiermee wordt ons Instagram account maar ook FB en Linkedin pagina uitgebreid en meer één geheel.

Wij zijn er erg blij mee! Laat je ons weten wat jij er van vindt?

Schoonmaak Vakdagen in Houten

Op 15 en 16 november werden de Schoonmaak Vakdagen gehouden bij Expo in Houten. Ook wij waren deze 2 beursdagen aanwezig met onze VR-trainingen en… een bijhorende mooie aanbieding. Over de aanloop bij onze stand werden wij positief verrast. Een aantal van ons perfectPlan team dachten van tevoren ‘even gezellig langs te komen’, maar door de voortdurende aanloop en interesse in de VR module was extra uitleg door onze ervaringsdeskundigen zeer welkom en waren wij ruim 5 uur non-stop met (potentiële) partners in gesprek. Daar zijn wij zeer dankbaar voor! Een aantal nieuwe afspraken staan al ingepland voor eind 2022 en begin 2023.

Captains of Cleaning

Op 13 december aanstaande zal Founder Claudia Cornelissen tafelgast zijn bij Captains of Cleaning in de I-team Global in Eindhoven.

Captains of Cleaning is hét netwerkevent voor jou als captain uit de wereld van schoonmaak, hospitality en facility management. Voor de tweede keer verzamelen alle captains zicht weer in één arena van I-team Global.

Tijdens de uitzending van 13 december, welke in de I-team Arena live te volgen is, zal onder leiding van Rens de Jong on stage gesproken worden over de toekomst van de schoonmaker, nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Maar ook gaan wij in gesprek over de vraag; hoe houden wij onze medewerkers fit in deze toch wel bizar drukke tijden? Ergonomie kan hier wat ons betreft een grote speler in zijn. Aan tafel schuiven aan: Claudia Cornelissen van CC Facilities en PerfectPlan Opleidingen, Belinda Dekkers van UL-Team en Simone Dekkers van Zuiver Schoonmaak en Opleidingen. Hannes Schneider van Sportschool New Sport Challenge en leefstijlcoach Saskia Roeda geven hun visie op mentale en fysieke fitheid van medewerkers en de rol als werkgever daarin. Schoonmakend Nederland vertelt over hun campagne ‘Schoonmaak je rijk’. Ook de nieuwe wet- en regelgeving in 2023 die in het verschiet ligt wordt grondig doorgenomen met Hella Vercammen.

Met een deel van het perfectPlan team zullen wij 13 december in Eindhoven aanwezig zijn voor deze Kerstspecial met – voor Claudia  – toch wel een hele bijzondere muzikale begeleiding…

Nieuw lesmateriaal

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat wij ons lesmateriaal eens goed onder de loep hebben genomen. Dus hebben wij ons lesmateriaal deels vernieuwd met een nieuwe look, maar ook uitgebreid naar ons opleidingsaanbod. Zo kent onze DKS (Dagelijks Kontrole Systeem) training nu ook een mooi en professioneel cursusboek. Heb jij hem al gespot?

En wij zijn kritisch als het op zo up-to-date mogelijke informatie aankomt. Daarom wordt momenteel ons cursusboek Basisvakopleiding Vloeronderhoud herschreven naar de nieuwe RAS Eind,- en Toetstermen, zodat deze bij de eerst volgende opleiding in februari 2023 in Amsterdam, gereed is voor gebruik. Voor deze opleiding hebben wij al 7 inschrijvingen mogen ontvangen. Mocht je nog 1 of 2 werknemers willen laten deelnemen, schrijf hen dan snel in! Dit kan via Plan A Day of door een mail te sturen naar info@perfectplan.nl

Nieuwe Klanten

De afgelopen 2 maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Balans – de opleiding Preventiemedewerker

Voor Respect Zorg – de DKS training

Voor Praktijkschool Limes – de Basisvakopleiding Schoonmaak

Voor Rietbroek – de Basisvakopleiding Schoonmaak

Dankjewel voor het vertrouwen!

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het 2e kwartaal 100%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Voor de taaltrajecten zien we een slagingspercentage van 91%. De deelnemers die de eindtoets niet gehaald hebben, waren gedurende het traject meerdere weken afwezig.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 14 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: onze docent Corrie Botermans en Founder Claudia Cornelissen.

Corrie vertelt…

Vanaf het begin in 2014 ben ik met perfectPlan verbonden.

Vooral de Basisvakopleiding, de opfris cursus en DKS trainingen liggen mij aan het hart. Een groot aantal cursisten heb ik naar hun RAS diploma begeleid. Het valt voor de cursisten niet altijd mee om buiten de werktijden de cursus te volgen. Veelal stellen zij bij de 1e les de vraag “Waarom moet ik  deze cursus doen, ik maak al zo lang schoon.” Maar bij de 2e les zien zij de verandering ten opzichte van wat zij zelf in de praktijk doen. De ergonomie, hoe efficiënt te werken en het effect van het op de juiste wijze te werken met de microvezel. Blij wordt ik ervan als ook zij dit besef krijgen. Het valt niet mee om in een toch wel korte tijd de lesstof op te nemen. De sfeer is veelal goed en gezellig.

‘Yes, hier doe ik het voor!’

Corrie Botermans

De spanning stijgt op de 4e les; het examen komt dichterbij! Ook dan vraag ik mijzelf vaak af of de cursisten goed zijn voorbereid en of ik niets vergeten ben. Nog even tijdens de laatste les het een en ander herhalen en de puntjes op de I zetten. Vaak vinden ze het jammer dat de cursus ten einde is, want het is fijn om iets nieuws te leren; grappig dat zijn vooral de mensen die er in het begin het meest tegenop zagen.

Bij het afscheid wens ik iedereen uiteraard veel succes en denk ik bij de uitslagen….yes hier doe ik het voor!

Claudia vertelt…

Al vanaf mijn 13de ben ik werkzaam in de schoonmaakbranche. Met mijn broer mocht ik 2 x per week mee schoonmaken op 2 avondpanden om die extra paar schoenen te verdienen. Een fijn bijbaantje dat ook nog eens goed verdiende. Dit heb ik tot mijn 19e gedaan, waarna ik full time ben gaan werken in dezelfde branche. Ik kon steeds weer verder groeien waarbij ik een mooie balans had tussen de werkvloer en directie. Die afwisseling vond en vind ik erg fijn. Ik heb veel geleerd in alle jaren dat ik bij schoonmaakbedrijven werkte. Je komt immers overal en als je nieuwsgierig bent, stel je vragen en steek je overal wat van op. Schoonmaken en alles wat daar bij komt kijken is mijn passie. Ik hou van de verscheidenheid in mensen, locaties en culturen.

Samen met Corrie en Peter (over wie je in een latere nieuwsbrief meer kunt lezen) hebben we in 2014 perfectPlan Opleiding & Advies opgericht. De markt werd vrijgegeven en wij 3-en hadden wel ideeën over hoe je de mensen anders en beter kon opleiden. Doordat Corrie en Peter opa en oma werden en minder wilden gaan werken, ben ik sinds 1 januari 2021 enig eigenaar van perfectPlan. Best spannend want in die periode konden we door de pandemie weinig, terwijl de kosten door draaiden.

‘2022 staat vooral in het teken van ontwikkeling & innovatie’

Claudia Cornelissen

In de jaren daarvoor hebben we samen hard gewerkt om perfectPlan op te bouwen. Dat is aardig gelukt en hebben inmiddels een mooie, vaste klantenkring. In 2021 heb ik mij vooral gericht op zichtbaarheid en herkenbaarheid op onder andere Social Media. Daarnaast hebben we steeds meer lesmateriaal van ons logo voorzien. Denk aan naamkaarten, blocnotes en overal op onze locaties staan onze banners.

2022 staat vooral in het teken van ontwikkeling en innovatie. Zo maken we inmiddels gebruik van een cursusplan systeem (Plan A Day), hebben we meer vaste opleidingslocaties, een breder aanbod in opleidingen, modules in VR, uitbreiding op de backoffice en volgen de docenten ook opleidingen bij hun collega docenten. Ook leiden we ieder jaar 1 of 2 mensen op tot docent. Door het natuurlijk verloop, is het nodig om continuïteit te bieden.

Doordat ik sinds juni dit jaar deel uit maak van de Vaktechnische Commissie van de RAS, kan ik meedenken met de Eind en Toetstermen van de opleidingen. Dat wat ik zie en hoor op de opleidingen en examens, breng ik in bij de Commissie. 

perfectPlan moet een opleidingsbureau zijn waar iedereen zich vrij voelt om (van elkaar) te leren en een partner is van de organisatie; schoonmaakbedrijf, zorginstelling of voor de eigen dienst medewerkers. Samen met onze partners kijk ik graag naar de opleidingsbehoeften.

vca basis / vca vol

Tot nu toe werden onze Open Groepen voor de VCA in Amsterdam en Dronten verzorgd. Door de vele aanvragen gaan wij deze nu ook aanbieden in de regio Den Haag. Hou hiervoor onze website en/of Plan A Day in de gaten.

NIEUW! Opleiding Preventie Medewerker

Nieuw bij perfectPlan; de opleiding Preventiemedewerker. Wij merken dat het animo naar en de vraag tot het inzetten van preventiemedewerkers bij organisaties en bedrijven erg hoog is en daar spelen wij met ons opleiding aanbod op in. Maar wat doet een preventiemedewerker nu eigenlijk? Een preventiemedewerker ondersteunt de werkgever met alle cases rondom bescherming, veilig en gezond werken. Een zeer actueel onderwerp! Tot nu toe wordt deze opleiding steeds op onze locatie in Amsterdam ingepland, maar bij voldoende aanvragen kunnen wij deze uiteraard ook gaan verzorgen op onze locaties in Woerden, Utrecht, Zwolle, Waalwijk en Bemmel.

Ben je benieuwd naar dit aanbod? Klik dan hier voor het aanbod.

perfectPlan biedt nu ook opleidingen aan met STAP budget

Vanaf de volgende STAP budget ronde (november 2022) kun je ook bij ons een opleiding met dit persoonlijke opleidingsbudget volgen. Kies uit onze opleidingscatalogus welke opleiding je nodig hebt en vraag jouw persoonlijke (maximaal) €1.000 aan. Lees onze toelichting voor meer informatie of check de site van de Rijksoverheid.

Is de aanvraagprocedure niet duidelijk, neem dan contact met ons op via 0297-288520 of mail naar info@perfectplan.nl.

Cursus planningssysteem Plan A Day

Zoals jullie weten zijn wij overgegaan op planningssysteem Plan A Day. Inmiddels staan alle geplande Open Groepen op onze website www.perfectplan.nl Hier kunnen deelnemers worden ingeschreven op de reeds ingeplande groepen.

Daarnaast hebben al onze klanten een inlog mogen ontvangen. Middels deze login kunnen deelnemers worden ingeschreven voor de Open Groepen. In-company groepen worden door de medewerkers van perfectPlan in het systeem aangemaakt, omdat deze in overleg met de klant worden ingepland. Deze zijn dan ook enkel en alleen inzichtelijk voor het desbetreffende bedrijf waar de in-company zal gaan plaatsvinden.

NLQF-niveau diploma

Wist je dat… je met een NLQF-niveau op je diploma/certificaat ook de grens over kan om te werken? In Europa hebben we namelijk het European Qualifications Framework (EQF), waarbij het NLQF is aangesloten. Al 39 Europese landen nemen deel aan dit EQF-proces. Van deze landen hebben 35 de nationale kwalificaties gekoppeld aan het EQF.

Wat betekent dit voor jouw NLQF-niveau diploma?
Een diploma, behaald bij een ingeschaalde opleider, zorgt ervoor dat er meer duidelijkheid is over het niveau van een diploma of certificaat. Niet alleen voor deelnemers of werkgevers is dit makkelijker te vergelijken, in het buitenland kun je zo ook heel gemakkelijk laten zien wat jouw diploma waard is.
Meer weten over het EQF? Ga dan naar de deze link.

Jaarbeurs Facilitair

Op 8, 9 en 10 juni stonden we, voor het eerst, en samen met, Cleaning Workx op de
Vakbeurs Facilitair op de Jaarbeurs in Utrecht. En met succes!

Op de Vakbeurs presenteerden wij onze VR-brillen met bijhorende modules (meer hierover heb je al kunnen lezen in een eerder bericht). Op de beurs trokken we veel aandacht van bezoekers, maar kwamen (potentiële) klanten ook speciaal naar onze stand om de VR bril en modules zelf uit te proberen. Deze werden met veel enthousiasme ontvangen en wij ontvingen veel complimenten over de realiteit en intensiteit van de VR bril. Inmiddels zijn we al bij meerdere bedrijven op bezoek geweest die deze werkwijze willen gaan doorvoeren en hebben wij aan de hand van de gesprekken al enkele offertes mogen uitbrengen.

Uiteraard stomen wij, aan de hand van trainingen, onze docenten klaar om de VR-brillen optimaal te kunnen gaan gebruiken tijdens de lesstof bij de Basisvakopleiding Schoonmaak.

Onze eerste Open Groepen in Amsterdam starten al na de zomer met ondersteuning van de VR bril.

Nieuwe locatie in Woerden

Uitbreiding!! Sinds 1 juni 2022 hebben we nog een extra, vaste opleidingslocatie bij De Hofclub Woerden tot onze beschikking. Hiermee komen we inmiddels op 4 vaste opleidingslocaties in Nederland; Amsterdam, Den Haag, Waalwijk en Woerden. Op deze zeer gunstig gelegen en goed bereikbare locatie met gratis parkeerplaatsen hebben wij onze eigen cursus ruimte op de begane grond en zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig. Nieuwsgierig? Bekijk onze locatie hier.

Studio Snoek

Krachtige nieuwsbrieven, nieuwsberichten op onze website, roll-up banners voor in de klaslokalen op onze locaties, naamkaarten voor de cursisten; Anne van Studio Snoek is volop bezig met de zichtbaarheid van PerfectPlan. Een mooi traject waarin we met elkaar elke keer een nieuw aspect van onze zichtbaarheid oppakken.

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van PerfectPlan bestaat uit 13 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten.
Vandaag aan het woord: de altijd scherpe en vrolijke Edwin van Velzen.

Mijn naam is Edwin van Velzen. Ik ben al 38 jaar getrouwd met Wilma en ik heb 2 geweldige zoons en 3 grandioze kleinzoons.

Al 43 jaar ben ik actief in de schoonmaak c.q. reinigingsbranche, waarvan de laatste 10 jaar onder andere als trainer bij o.a. PerfectPlan. Daarnaast ben ik examinator bij de RAS voor diverse modules als Schoonmaak Basis training, Reiniging in de Food, Vliegtuigschoonmaak en Schoonmaak Trappenhuizen. Mijn ervaring ligt van België t/m Qatar in Tank Cleaning tot Rioolreiniging en van dagelijkse schoonmaak tot vliegtuigschoonmaak.

‘Ik ben een echte vakidioot’

Edwin van Velzen

Leuk weetje; de training Spoelkeuken Medewerker heb ik zelf geschreven en deze al bij diverse relaties met succes mogen trainen.

Ik noem mijzelf een echte vakidioot en ben altijd bezig met het mooie vak: Schoonmaak. Het werken met een keur aan diversiteit van mensen vind ik iedere keer weer een feestje, soms een uitdaging en geen project is mij te gek.

Omdat het alweer 22 jaar geleden is dat ik de Vloerencursus heb gevolgd ga ook ik op korte termijn een opfriscursus Vloeren Onderhoud volgen.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het 2e kwartaal 100%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Er is nog één lopend taaltraject bij Van Dam Bedrijfsdiensten. Eind deze maand zal de eindtoets worden afgenomen.

Op 5 september starten er weer een aantal taal- en schrijftrajecten. Klik hier voor een totaaloverzicht van onze trainingen.

Nieuwe klanten

De afgelopen maanden hebben wij met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Werkbedrijf De Binnenbaan Zoetermeer

Voor Respect Zorg Den Haag;

VR-brillen tijdens Basisvakopleiding Schoonmaak

De komende 2 maanden worden de docenten bij Perfect Plan Opleidingen getraind in het implementeren van VR bril(len) tijdens de Basisvakopleiding Schoonmaak. Hoewel een aantal van onze docenten voor de benodigde imput voor, en controle op, deze modules (ontwikkeld door cleaningworkx) hebben zorg gedragen, is nu het moment aangebroken om het aansluiten en gebruik van de VR bril zelf onder de knie te krijgen. Op 23 mei vond hiervoor onze eerste oefen-bijeenkomst plaats in Kouderkerk aan de Rijn.

Perfect Plan Opleidingen wil de cursisten, met het gebruik van de VR-bril, een nog afwisselender lesprogramma kunnen aanbieden dan de traditionele manier van lesgeven. De pilots in 2021 waren zeer positief en in de eerste afgenomen RAS examens in Q1 van dit jaar werden aantoonbaar hogere cijfers behaald. Het voordeel van de bril is dat de gegeven modules in meerdere talen beschikbaar zijn, zodat wij hiermee de cursisten die de Nederlandse taal (nog) niet volledig beheersen toch de volledige lesstof, theorie en gevarensymbolen mee kunnen geven. Als blijkt dat de lesstof nu beter en/of langer blijft hangen en dit terug te zien is op de werkplek, is onze missie geslaagd en het investeren in deze nieuwe manier van lesgeven wederom de absolute moeite waard!

Ons nieuwe planningssysteem ‘Plan A Day’

In een eerder bericht kondigden wij al aan dat wij in Q2 van dit jaar een nieuw en gemakkelijk werkbaar planningssysteem wilden aanbieden aan onze klanten. Achter de schermen hebben wij hier hard aan gewerkt. Vanaf heden werken wij met planningssysteem ‘Plan A Day‘.

Plan A Day geeft al onze klanten realtime inzage in het aanbod van onze opleidingen & trainingen, ingeplande medewerkers en presentielijsten. Daarnaast zijn cursisten- en cursusadministratie efficiënt in te richten en uit te voeren. Ook zijn alle resultaten zoals het slagingspercentage inzichtelijk en wordt bijgehouden wanneer een medewerker een eventuele opfriscursus nodig heeft (nieuw in CAO). Via onze website zijn alle Open Groepen en beschikbaarheid inzichtelijk en kunnen kandidaten direct worden ingeschreven.

Neem gerust een kijkje op https://www.planaday.nl/.
Voor meer vragen over Plan A Day kun je gerust contact met ons opnemen!

STAP – budget

Op 1 januari 2022 is de regeling STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten.
Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om een opleiding, training of cursus te volgen.

Het STAP-budget kan enkel aangevraagd worden voor opleidingen die in het STAP-register staan of bij erkende Opleiders die in het STAP-scholingsregister zijn opgenomen.

PerfectPlan Opleiding & Advies is inmiddels geregistreerd
als gecertificeerd opleider STAP-budget.

Vanuit de RAS is men bezig de examens een NLQF kwalificatie te geven (www.nlqf.nl). De eerste aanvragen, voor de basisvakopleiding, module Gezondheidszorg en module Hotels, zijn hiervoor ingediend en goedgekeurd. Goed nieuws binnen ons aanbod opleidingen dus! Andere examens zullen later volgen. Momenteel is het NLQF bezig met het opvoeren van de opleiders en ingeschaalde kwalificaties in het STAP-scholingsregister.

Meer weten hierover? kijk dan op www.stap-budget.nl

Maak kennis met onze docenten

Het docententeam van perfectPlan bestaat uit 13 enthousiaste en gedreven dames en heren. Omdat wij erg trots zijn op ons team, willen wij hen in de komende nieuwsbrieven graag aan jullie voorstellen. Elke nieuwsbrief maak je kennis met 1 à 2 docenten. Vandaag aan het woord: Jacqueline Viele en Jenneke de Nerée.

Jacqueline vertelt…

Ik ben Jacqueline, ik kom uit Leiden en ik ben inmiddels 55 jaar. Ik was 24 toen ik begon in de schoonmaakbranche. Mijn vader had een schoonmaakbedrijf en zoals dat heet, ben ik er dus op die manier ‘ingerold’. Ik heb allerlei functies binnen een aantal schoonmaakbedrijven vervuld waaronder bij mijn eigen schoonmaakbedrijf. Na mijn scheiding ben ik het bedrijf uitgegaan en VSR kwaliteitsinspecteur geworden. Deze werkzaamheden voer ik nog steeds uit, naast het verzorgen van opleidingen en trainingen. Een mooie combinatie met het docentschap, omdat de kwaliteit tijdens de trainingen natuurlijk ook ter sprake komt. Ik verzorg de Basisvakopleiding Schoonmaak, de opfris cursus en trainingen on the job.

‘O leuk. Elke dag is een feestje!!’

Jacqueline Viele

Wat mij zo aantrekt in dit werk is de omgang met de mensen op de werkvloer; samen met hen de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Dit in combinatie met de opdrachtgevers, hen laten zien hoe hard er wordt gewerkt en vaak met hart en ziel! De variëteit aan mensen vind ik zo leuk. Daardoor leer je als docent ook weer van de cursisten. ‘O leuk. Elke dag is een feestje!!’

Jenneke vertelt…

Ik ben Jenneke de Nerée, NT2-docent sinds 1998. Ik ben getrouwd met Ruben en wij hebben 2 zoons van 13 en 11 jaar met wie we in Leiden wonen.

Taal verandert en dat intrigeert mij. Ik weet nog heel goed wanneer me dat begon op te vallen. Ik woonde een jaar in Engeland en kwam tussendoor naar Nederland. Als ik dan weer terug was in Engeland, viel het mij op dat de mensen om mij heen ineens een woord anders gebruikten dan daarvoor het geval was.

Dat was de aanzet tot wat ik nu al jaren vol enthousiasme mag doen.

Jenneke de Nerée

Tot voor kort deed ik vooral zakelijke taaltrainingen bij grote bedrijven die veel expats hadden. Daarnaast werk ik ook bij een ISK, de internationale schakelklas, waar anderstalige kinderen van 12-18 jaar gedurende 2 jaar Nederlandse les krijgen voordat ze naar het reguliere onderwijs doorstromen. Sinds 2016 werk ik voor perfectPlan bij verschillende schoonmaakbedrijven. Ik verzorg daar de taaltrajecten aan schoonmaakmedewerkers; een vaak ongeziene groep mensen die heel belangrijk werk doet. Vanuit de RAS zijn er mooie vergoedingen voor deze taaltrajecten waardoor er veel mensen een taaltraject kunnen krijgen en daarmee hun Nederlands echt kunnen verbeteren. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en de relatie met collega’s en werkgever. Dit jaar verzorg ik een aantal taaltrajecten bij oa Meijer MultiCleaning, Beercoo en Van Dam bedrijfsdiensten.

Slagingspercentage

Omdat wij erg trots zijn op de cijfers van ons slagingspercentage willen wij deze graag met jullie delen.

De genoemde slagingspercentages zijn overall. In ons nieuwe systeem Plan A Day is het slagingspercentage per werkgever/ klant inzichtelijk. Handig voor uw eigen administratie en ISO/VCA.

Het slagingspercentage van de vakopleidingen (welke met een RAS examen zijn afgesloten) bedroeg in het eerste kwartaal 98%. Dit betreft de totaal score van alle afgenomen RAS examens.

Voor de taaltrajecten zien we een slagingspercentage van maar liefst 100% (!!). Alle taal cursisten hebben de eindtoets positief afgelegd.

Nieuwe klanten

De afgelopen maanden hebben wij ook met veel plezier mogen opleiden voor een aantal nieuwe werkgevers & organisaties.

Voor Effektief Groep;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)
Opfris cursus Cultuurgebouw
Hospitality Training Artis

Voor Spik & Span Leiden;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)

Voor SB facility;
Basisvakopleidingen (Open Groepen)
In-company Hotel schoonmaak

Voor Stichting Esdégé – Reigersdaal;
In-company Basisvakopleiding Schoonmaak

In Q2 al onze opleidingen via PlanADay.

Onze keuze is gevallen op PlanADay om de cursisten- en cursusadministratie efficiënt in te richten en uit te voeren. Door te werken met dit systeem, hebben zowel onze klanten als onze docenten realtime inzage in onze planning en uitgevoerde taken. Na de zomer bekijken we of we het systeem extra uitbreiden zodat de cursisten ook in kunnen loggen. Benieuw naar dit systeem? Neem gerust een kijkje op: https://www.planaday.nl/

Meerdere locaties in Nederland voor het verzorgen van Open Groepen

Begin 2022 hebben wij met meerdere locaties een overeenkomst gesloten om een aantal (vak)opleidingen te kunnen verzorgen verdeeld over Nederland. Op deze locaties kunnen onze materialen en middelen blijven zodat altijd alles compleet aanwezig is. Buiten onze locatie in Leiden en Waalwijk om zijn hier nu de volgende locaties bijgekomen: Amsterdam Westpoort, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam Zuidoost en Utrecht.

Moeilijk jaar 2021

Ondanks de lastige start in 2021 , hebben we toch nog een goed jaar “gedraaid”. De eerste 3 maanden konden we nauwelijks opleiden mede ook doordat het RAS examenbureau besloot geen examens af te nemen. In maart konden we deels weer van start en vervolgens een en ander weer inplannen. Op 31 december 2021 stond toch nog de teller op 1193 mensen die al dan niet met een RAS examen door ons zijn opgeleid.

Nieuwe docent bij PerfectPlan

Vanaf 2022 hebben wij versterking van ons docententeam: Jacqueline Viele is vanaf heden gestart als volleerd docent. In 2020 en 2021 (iets langer dan gepland door alle maatregelen) is Jacqueline opgeleid tot vakdocent Basis Schoonmaak en Hospitality. Eind november heeft zij alle stages,  toetsen en schaduw opleidingen meer dan positief afgerond. Wij zijn erg blij met Jacqueline als uitbreiding van ons team.

De CAO Schoonmaak is rond!

De nieuwe CAO Schoonmaak heeft, buiten de nieuwe loongroepen en eindejaarsuitkering etc. ook een nieuw artikel opgenomen m.b.t. opleiden; een opfris cursus in de vorm van een “terugkomdag” is nu verplicht gesteld. De vorm en inhoud van de opfriscursus bespreken wij uiteraard graag met u.

Ras vergoedingen voor 2022

De RAS vergoedingen voor 2022 zijn bekend. Veel vergoedingen zijn gelijk gebleven met 2021. Benieuwd naar de nieuwe RAS vergoedingen? Kijk op www.eas-examenburau.nl/vergoedingen of kijk per opleiding op onze website

Perfect Plan is verhuisd!

We zijn verhuisd, en zitten nu op Rietveld 19, 3641 GR Mijdrecht.

50.000ste diploma voor schoonmaakopleiding behaald

Op de valreep van 2016 is het 50.000ste diploma voor een schoonmaakopleiding in ons land behaald. Dat heeft Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) bekendgemaakt. Het diploma wordt op 20 januari uitgereikt op station Amsterdam Centraal.

“Complimenten voor al die schoonmaakmedewerkers die hun kansen benutten om zich verder te ontwikkelen en te professionaliseren in hun vak”, aldus Marianne Neuteboom, directeur van RAS.
Op 22 december, de laatste examendag in 2016, deden ruim 110 kandidaten examen voor diverse basisvakopleidingen. Het 50.000ste diploma viel in een groep van schoonmakers van Asito die de Basisvakopleiding perron- en stationsreiniging op Centraal Station Amsterdam volgden.

Schoonmaakopleiding speerpunt in cao-onderhandelingen

Sociale partners in de schoonmaak vinden het zeer belangrijk dat er voor alle werknemers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche een vakopleiding is, gericht op hun werkzaamheden. Het opleiden van medewerkers is ook een van de speerpunten bij de huidige onderhandelingen voor een nieuwe schoonmaak-cao. Investeren in schoonmaakopleidingen is een ontwikkeling die de professionaliteit en ontwikkelkansen van de schoonmaakmedewerkers ten goede komt.

Meeste diploma’s voor basisvakopleiding schoonmaak

De afgelopen jaren zijn de meeste diploma’s uitgereikt aan werknemers die het examen hebben behaald voor de basisvakopleiding algemene schoonmaak (eventueel met aanvullende module). Het RAS-Examenbureau startte in 2009 met de examinering van deze opleiding. Het opleidingsgebouw, en daarmee de examens, zijn de afgelopen jaren gemoderniseerd door de RAS. Dit is zo goed als afgerond. Neuteboom: “Er staat nu een model met een aantal basisvakopleidingen en aanvullende modules. Allen bedoeld om de schoonmaakmedewerkers te helpen professionaliseren in hun vak.”

Bron: Service Management

Cursisten Open Groep Basiscursus Microvezel in Leiden zijn allemaal geslaagd!

De afgelopen vijf weken hebben de zeven cursisten van de open groep in Leiden hard gewerkt.

En met resultaat! Alle cursisten zijn afgelopen vrijdag geslaagd.

cursus open groep

Eerste cursus voor Stichting Nelis van start

Donderdag 8 oktober is de eerste cursus voor Stichting Nelis van start gegaan.
Tien leuke en enthousiaste cursisten zijn die dag begonnen met de basisopleiding Microvezel.
De cursus werd gegeven in De Werkfabriek, een prachtige locatie in Den Haag.
De cursisten worden de komende 6 weken opgeleid door Kim van Emmerik en Peter van Emmerik.

eerste cursusdag bij St Nelis

eerste cursusdag bij St Nelis

Instructieboek Basiscursus Microvezel vers van de pers

Introductieboek Basiscursus Microvezels

We hebben lang gewerkt aan ons instructieboek, maar nu is het dan eindelijk helemaal af en vers van de pers! Wij zijn er erg trots op en hopen dat de cursisten er net zo enthousiast over zullen zijn als wij.

 

7 feiten over microvezel-doekjes


microvezel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De basiscursus microvezel is een van de populairste cursussen bij Perfect Plan. Maar wat is microvezel eigenlijk? Hieronder vind u een lijstje van hoe u de doekjes op de juiste manier kunt gebruiken.

1. Voor het reinigen van gladde oppervlakken kunnen droge en vochtige microvezeldoekjes gebruikt worden.
2.
Microvezeldoekjes zijn gemaakt van polyester en nylon. Nylon houdt vetten vast, terwijl polyester water vasthouden. De scherpe polyestervezels schrapen het vet los, dat vervolgens wordt gebonden door de nylonvezels.
3.
Microvezeldoekjes kunnen het beste klamvochtig gemaakt worden voor het reinigen van licht verontreinigde oppervlakken.
4.
Spoel de doekjes niet met water uit, maar was ze in de machine op bij minimaal 60ºC.
5.
Gebruik tijdens het wassen geen wasverzachter, omdat dat de werking van de doeken doet afnemen.
6.
Droog de doekjes in de droger, maar niet warmer dan 90 °C.
7.
Wist u dat er ook microvezeldweilen bestaan?

 

Bron: Service Management

Eerste cursusgroep Perfect plan, succesvol!

De eerste cursus microvezel van Perfect plan was een succes. Alle zeven kandidaten van schoonmaakbedrijf PerfectPlus uit Leiden hebben het RAS examen met prima cijfers gehaald. Perfect plan feliciteert de personeelsleden van PerfectPlus met het behaalde resultaat. De basiscursus microvezel is gegeven door Corrie Botermans.

 

Binnenkort start Perfect plan met de eerste open groepen Basiscursus Microvezel  in zowel leiden als Den haag.

Leiden Start 15 september van 18:00 tot 21:00 voor de duur van 5 lessen.

Leiden: Start 21 september van 13:00 tot 16:00 voor de duur van 5 lessen.

Den Haag: Start 28 september van 13:00 tot 16:00 voor de duur van 5 lessen.

CLP: nieuwe verordening voor gevarensymbolen op reinigingsmiddelen

nieuwe-gevarensymbolen-2015[1]Per 1 juni 2015 geldt CLP (Classification, Labelling and Packaging), een nieuwe communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels. Reeds sinds 2009 is GLP in werking getreden, maar per 1 juni zijn de producten van mengels, bijvoorbeeld reinigingsproducten, verplicht de nieuwe gevarenaanduiding te volgen. Hierna geeft Werner & Mertz uitleg over de CLP-verordening: waarom CLP, welke gevolgen heeft CLP voor opslag en gebruik door bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven en wat betekent CLP voor producenten van reinigingsmiddelen?

Wereldwijde harmonie
De CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 voor de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (Classification, Labelling and Packaging) brengt de EU-wetgeving in overeenstemming met het GHS (wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de classificatie en etikettering van chemische stoffen), een door de Verenigde Naties aangenomen systeem om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.

Het GHS werd door veel landen over de hele wereld ingevoerd. De gevaren van chemische stoffen worden gecommuniceerd in standaardzinnen en -pictogrammen op etiketten en in veiligheidsinformatiebladen. Nieuwe termen werden ingevoerd om oude te vervangen: (1) mengsels in plaats van preparaten; (2) in het Engels hazardous in plaats van dangerous; (3) pictogrammen in plaats van symbolen; (4)  gevarenaanduidingen (H-zinnen) in plaats van waarschuwingszinnen (R-zinnen); (5) veiligheidsaanbevelingen (P-zinnen) in plaats van veiligheidszinnen; (6) signaalwoorden (bijvoorbeeld Gevaar, Waarschuwing) vervangen de gevaarsaanduidingen.

Oud en nieuw
Nieuwe pictogrammen in een rode kader vervangen geleidelijk de oude vertrouwde oranje gevaarsymbolen.

naamloos

Gevolgen voor opslag en gebruik
Welke gevolgen heeft CLP voor de opslag en het gebruik van industriële reinigingsmiddelen? Volgens GHS/CLP moeten alle stoffen en mengsels (preparaten) opnieuw worden beoordeeld! De nieuwe etikettering mag niet automatisch worden toegepast, zoals ‘vandaag andreaskruis – morgen uitroepteken’.

Hoewel stoffen en preparaten hun eigenschappen behouden, zal GHS/CLP een verscherping van de classificatie- of etiketteringscriteria tot gevolg hebben. Het valt dus te verwachten dat productverklaringen als volgt kunnen veranderen:

‘vandaag: geen etikettering – morgen: uitroepteken’
‘vandaag: irriterend-symbool – morgen: bijtend-symbool’

Toename van etiketten
Door deze nieuwe productclassificatie moet rekening worden gehouden met een duidelijke toename van etiketten. Ook voor de tot dusver niet-kritieke productgroepen, bijvoorbeeld onderhoudsreinigers op basis van oppervlakteactieve stoffen, is een verscherpte etikettering mogelijk. Dit betekent dat in overeenstemming met de wetgeving voor gevaarlijke stoffen etiketvrije producten in de toekomst wel volgens CLP kunnen zijn geëtiketteerd. Bovendien wordt de etikettering van veel producten verscherpt, zoals vandaag ‘irriterend’, in de toekomst ‘bijtend’. Dit heeft als gevolg dat ook de bijbehorende documentatie zoals veiligheidsinformatiebladen, gebruiksaanwijzingen en opleidingen voor medewerkers moeten worden aangepast.

Ter plaatse controle
Verder moeten de veiligheidsmaatregelen, zoals PBM, ter plaatse worden gecontroleerd. In de meeste gevallen zal er geen verscherping van de bestaande maatregelen zijn. Indien voorheen al geschikte chemicaliënbestendige handschoenen vereist waren, zal dat in de toekomst niet veranderen. Toch is een controle van de gevaaridentificatie noodzakelijk.

Bij de opslag verandert er alleen iets wanneer producten opnieuw werden beoordeeld en als gevaarlijke stof werden verklaard. Hierbij moeten de respectieve maatregelen van TRGS 510 worden gerespecteerd. Dit geldt voor alle gevaarlijke stoffen. Bij de meeste producten valt geen wijziging van de opslagklasse te verwachten omdat dat een andere beoordelingsbasis is.

Overgangstermijnen
Vanaf 1 juni 2015 moeten alle fabrikanten de nieuwe etikettering in overeenstemming met CLP omzetten. Doordat deze omzetting afhankelijk is van informatie van toeleveranciers en uit te voeren, productspecifieke tests is een omzetting voor deze datum niet mogelijk.

Voor gebruikers en handelaars is er een 2-jarige overgangsperiode tot 1 juni 2017. In deze termijn kunnen voorraden bij producenten, handelaars en gebruikers worden opgemaakt. Vanaf 1 juni 2017 mogen dan alleen nog CLP-conforme producten worden verkocht en gebruikt. Opgelet: om hiervoor genoemde redenen zullen enkele maanden producten met de ‘oude’ etikettering kunnen worden geleverd en gebruikt.

Nieuwe veiligheidsinformatiebladen
Of het veiligheidsinformatieblad dat tot uw beschikking staat al in overeenstemming is met CLP, ziet u aan de tekst onder punt 2, mogelijke gevaren:

OUD: exclusieve classificatie in overeenstemming met 67/548/EEG, 1999/45/EG
NIEUW: benoeming van de classificatie in overeenstemming met verordening (EG) nr. 1272/2008.

Ook een nieuw, ruitvormig pictogram is een aanwijzing dat het de nieuwe CLP-classificatie betreft (bij producten met verplichte etikettering).

bron: schoonmaakjournaal

Perfect Plan ontwikkelt eigen instructieboek

IMG_6937 IMG_6934

Perfect Plan is druk bezig met het ontwerpen van eigen lesmateriaal voor de vakopleidingen. De eerste dag van de fotoshoot voor het instructieboek vond plaats bij schoonmaakbedrijf Lubke.  (zie foto’s)  Hier is het onderdeel sanitair gefotografeerd. De tweede dag vond plaats bij de Bibliotheek in Oegstgeest. Dit was dankzij de mooie vloeren geschikt voor het onderdeel vloeronderhoud. De derde en laatste dag vond plaatst in het kantoor van PerfectPlus. Hier is het onderdeel interieur vastgelegd. Dankzij de modellen en de fotograaf verliepen de dagen soepel.

 

‘Opleiden is een blijk van waardering, géén cao-verplichting’

Omdat ze van mening zijn dat het opleidingsniveau in de schoonmaaksector omhoog kan, zijn Claudia Cornelissen, Peter van Emmerik en Corrie Botermans een nieuw opleidingsinstituut begonnen: Perfect Plan.

“Het opleiden van personeel moet niet als een cao-verplichting  gezien worden”, vertelt Cornelissen. “Het moet een blijk van waardering naar de medewerkers zijn. Daarbij moet er meer aandacht zijn voor de medewerkers en de werkplek. Niet nu een kunstje leren, maar mensen iets mee geven waar zij op hun werkplek nog wat aan hebben.”

Waardering
Botermans (rechts), Van Emmerik (midden) en Cornelissen (links) zijn allemaal al jaren werkzaam in de schoonmaaksector. Botermans is tevens kwaliteitsinspecteur. Van Emmerik is docent, examinator en eigenaar van zijn eigen schoonmaakbedrijf. Cornelissen is directeur van haar eigen adviesbureau en ook examinator.

Volgens het drietal is waardering voor de schoonmaakmedewerkers geen vanzelfsprekendheid in de sector. “Terwijl het zeker in deze branche – waar de loonkosten meer dan 80 procent bedragen en de medewerkers dus hét kapitaal van de onderneming zijn – van belang is dat zij zich gewaardeerd voelen. Mensen die zich binnen een onderneming verder mogen ontwikkelen zijn daar een voorbeeld van.”

Investeren
Cornelissen benadrukt dat investeren in medewerkers gelijk staat aan investeren in het bedrijf. “Gewaardeerd personeel resulteert op de werkvloer in meer betrokkenheid, betere motivatie, hogere kwaliteit én een betere klanttevredenheid.”

De RAS-subsidies maken bovendien dat investeren in medewerkers nu nog aantrekkelijker is, stelt het drietal.

Basisvakopleiding
Perfect Plan biedt een relatief breed palet aan schoonmaakopleidingen aan. Uiteraard is er de basisvakopleiding, maar ook trappenhuisreiniging en vloeronderhoud maken onderdeel uit van het aanbod.

Cornelissen besluit: “De opleidingen worden zowel intern als via open groepen door ons verzorgd. En doordat er geen minimaal aantal deelnemers geldt, kunnen wij volledig maatwerk aanbieden.“

Bron: Service Management